Пламен Орешарски: Държавата трябва да подпомага семействата

Раждаемостта и демографската структура зависи не само от целевите помощи, но по-важното са очакванията на хората и перспективите. Това каза премиерът Пламен Орешарски пред Дарик радио. Орешарски обърна внимание на това, че между темповете на растеж и раждаемостта има пряка връзка – по-висока раждаемост има в периодите, когато има по-добри очаквания. Според министър-председателя по-добре е, когато обезщетенията са по-добри, а майките бързо се интегрират обратно в пазара на труда, но отчитайки българската специфика и исторически ниските нива на раждаемост, мисля, че не можем да си го позволим. „Едно по-дълго обезщетяване на майките е право, но не е задължение, така че тези майки, които имат перспективна работа, и искат да растат в кариерата си, и сега не се възползват”, каза Орешарски.

Премиерът заяви, че държавата трябва да подпомага семействата, които искат да имат деца, но по една или друга причина не успяват и имат нужда от процедура „ин витро”. Той е на мнение, че в настоящите условия е по-важно да се отчитат доходите на родителите, за да има целеви характер подпомагането, защото една част от българските домакинства не изпитват нужда от подпомагане, защото са достатъчно добре материално обезпечени.

„Помощта за отглеждане на дете ще бъде толкова, колкото позволят финансовите възможности през следващата година. Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Въпреки това си даваме сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни”, обясни министър-председателят.

Орешарски каза още, че правителството ще задържи увеличението на пенсионната възраст и ще смекчи забраните за пушене на обществени места.

Противник съм на тютюневия дим навсякъде, но от друга страна вероятно трябва малко да смекчим този режим за пълна забрана за пушене на обществени места, призна Пламен Орешарски. Той допълни, че, България е една от малкото страни в Европа, в която всички пушещи трябва да бъдат на улицата. Премиерът препоръча на привържениците на пълната забрана да проследят смекчаване на режимите в най-консервативните северни страни в това отношение, за да видят, че балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.