Ген. Киров: Няма полза да се обясняваме за Сарафово

Не виждам съществена разлика в изказванията на г-н Вигенин с изявената при предишните управляващи позиция по въпроса за участието на Хизбула. Така или иначе той успя да влезе в един обяснителен режим и това нямам усещането да е от особена полза за страната ни. Това каза бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров в предаването "Събота 150" на БНР. Според ген. Киров голямото говорене на тема Хизбула не представлява полза за имиджа и политиката на България, най-малкото от гледна точка на това, че е видно, че предишното решение за обосновано предположение беше взето под натиск и имаше преди всичко политически характер. По думите на ген. Киров новият министър на външните работи Кристиян Вигенин по същество е потвърдил това решение.

Аз съм дълбоко убеден, че сериозните държавни мъже не следва да градят своята политика и действия на недостатъчно доказателства по една или друга теза, каза ген. Киров. – „В конкретния случай един такъв акт, като този в Сарафово, се разкрива много трудно и затова предпазливото говорене и дори умното мълчание по този въпрос е по-добро, отколкото непремерени и неподкрепени с достатъчно доказателства думи и действия”, допълни бившият шеф на разузнаването. Киров е на мнение, че никоя спецслужба – чужда или наша – не разполага с обективни доказателства за участие или съпричастност на Хизбула към атентата  в Сарафово.

България е активен участник в разследването, но в политическото говорене следва да има определена мярка и политическото говорене следва да се основава на реални доказателства, на реални факти и обстоятелства, а не на обосновани предположения, обясни ген. Киров и добави, че в противен случай е възможно България да подведе партньорите си.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.