Пещера празнува с европейски етнокултурен фестивал

Първият по рода си Етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата” ще се проведе в град Пещера от 26 до 30 декември, съобщи днес на пресконференция кметът на града Георги Козарев. Община Пещера организира този фестивал след като спечели проект по оперативна програма „Регионално развитие” на обща стойност е 440 182 лева, като безвъзмездната помощ е за 396 378 лева, а общината има собствено участие в размер на 5 процента.

Срокът за реализация на проекта е 24 месеца, а целта е да създадем нови възможности за интегриране на различните етноси, както и да подобрим културният живот в община Пещера, обясни Георги Козарев. По думите му, идеята на общинското ръководство е фестивалът да се превърне в международен и така да спомогне за привличането на повече туристи в града.

В  проявата ще участват представители на всичките пет етноса, населяващи община Пещера –  българи, роми, турци, гърци и армъни (един от най-древните етноси на Балканите, наричани още власи, цинцари и куцовласи) . В продължение на пет дни, на специално построената сцена пред сградата на общината, групи за автентичен фолклор, танцови и певчески формации от Пещера и селата Радилово и Капитан Димитриево ще представят песни и танци на различните етноси, както и забравени обичаи, като например приготвянето на някога традиционното ястие кешкек.

Малцина знаят, че народното читалище „Зора-1903” от китното село Радилово вече втора година прави уникалния национален „Фестивал на кешкека и народните умения”, на който освен приготвянето на това старо ястие от булгур се възкресяват и стари народни занаяти и обичаи. Неслучайно читалището в Радилово е един от основните  участници в първия фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”.

Читалище „Развитие” – Пещера ще се представи с етнотанцовата формация „Кулминация”, със звънливите гласчета на детската вокална група „Петленце” и с малките художници, които вече имат записани участия в тукашните пленери на детската рисунка.

От село Капитан Димитриево местното читалище „Сергей Румянцев” ще проводи членовете на два свои клуба – „Сърцати жени” и „Род и памет”.

В първия ден на фестивала в Пещера – на 26 декември – ще бъде открита етнографска изложба на експонати от културното и историческо наследство на различните етнически групи, съобщи Ружа Стоянова, директор на отдел „Национални, международни програми, регионално развитие и образование” в Община Пещера. Акцент във втория ден от проявата ще е детски карнавал – парад на тема „Моите любими герои от приказки и легенди от литературното и културно наследство на различните етноси”. Предвижда се и литературен форум – “Младежта за диалог и взаимно разбирателство”.

На 28 декември ще е големият концерт с песни и танци от културното наследство на петте етноса, а  на следващия ден ще има демонстрация на обичаи, обреди и кулинарни традиции от културата и бита на българите, ромите, турците, гърците и армъните. Ружа Стоянова допълни, че фестивалът ще завърши на 30 декември с пленер на детската рисунка на тема „Ръка за ръка, децата променят света”. А в началото на лятото фестивалът ще има своето второ издание.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.