Отец Амбарев: Дядо Николай заплашваше Кирил и обсебва БПЦ

Митрополит Николай е избухлив, агресивен, болезнено амбициозен, обсебващ Българската православна църква. Като такъв го характеризира пред bTv отец Димитър Амбарев. Той разказа за случай по време на църковен събор, когато митрополит Николай дори налетял на Кирил за физическа саморазправа, последвал опит да нападне и друг духовник, понечил да осуети конфликта.

Отец Димитър коментира и конфликта между покойния Варненски владика Кирил и твърденията, че дядо Николай е заплашвал Кирил.

„Тези конфликти между Николай и Кирил са от много по-назад във времето, не са започнали със смъртта на патриарх Максим. Причината е разликата в техните виждания за управлението на църквата. Единият мисли по един начин, другият е обзет от манията да реформира църквата, всичко да става по неговия вкус, макар да е младши митрополит и да е на опашката на всички останали митрополити”, каза Димитър Амбарев. По думите му, първият им спор бил поради факта, че Николай без основание се обяви за наместник в Софийска митрополия. Освен това Кирил настояваше на последния събор за единен регистър за наличните имоти на църквата и те да са държани под контрол”, разказа отец Димитър. Той лично станал свидетел на заплаха за убийство, отправена от дядо Николай към по-възрастния си „враг” от Варненската и Великопреславска епархия.

„Пред Светия синод владиците излизаха. Изведнъж Николай се обърна към Кирил с думите – тебе ще те убия, ще ти отровя живота, в затвора ще те вкарам. Останах поразен”, разказа отец Димитър Амбарев. Той допълни, че в религиозните среди се говори все по-уверено, че Николай имал ясен план за домогване до патриаршеския престол: „На свободните катедри той слага свои протежета, които един ден с гласа си ще му осигурят патриаршеството. Още след като навърши необходимата възраст по устав, ще принудят Неофит, който също е с разклатено здраве, да се оттегли”.

Освен това Николай мразел дядо Кирил и заради твърденията на Варненския митрополит, че младият владика е сред „меките китки”.

С образа на „агресивния и подмолен” пловдивски владика се съгласи и богословът проф. Иван Желев. „И аз съм чувал за такива нападки от страна на Николай – такъв му е нравът. Такива неща споделят митрополитите, но никой не смее да му се опълчи, за да не влезе в полезрението му. Този един митрополит се опитва да командва целия Синод – пловдивският Николай и група около него. Това е един човек с болезнена амбиция. Той изпитва такава злоба към някои хора, че те вярват, че действително може да мине и към действия”, коментира проф. Иван Желев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.