Вашингтон: Преструктурирането на ГДБОП е довело до неколкомесечно бездействие

Антимафиоти извършват арести във Фонда за лечение на деца в чужбина

През 2013 година Българската главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) бе прехвърлена от МВР към Държавната агенция за национална сигурност. Тази институционална промяна представлява значимо прехвърляне на отговорността за борбата срещу наркотиците, но е довела до неколкомесечна липса на активност и е забавила работата по разследванията. Това пише в доклада на Държавния департамент на САЩ за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 година, цитиран от „Фокус”.

Отговорността за разследването на уличната наркотърговия остава в компетенциите на местната полиция, което означава в юрисдикцията на МВР, се отбелязва в доклада.

Агенция „Митници”, която се намира под управлението на финансовото министерство, може да разследва трафика на наркотици през българските граници. В последните години обаче тя е използвала ресурсите си повече за борба с контрабандата на стоки (като цигари), отколкото за борба с трафика на наркотици. В резултат количествата на хероина, които са били иззети по границата на България в първите месеци на 2013 година, са били сравнително малки, подчертава Държавният департамент. Документът обаче допълва, че през август турските власти са задържали над 700 килограма хероин по границата на България с Турция, а през октомври при съвместна операция с ГДБОП митниците са иззели близо 74 кг хероин.

В доклада се посочва още, че през 2013 година българските власти са конфискували нови психотропни вещества, вкл. над 80 кг на КПП-Русе.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.