Орешарски: Нека се готвим отсега за председателството на ЕС

Възстановяване на икономическия растеж, разширяването на Шенген и приеманите ни в зоната, стимулирането на младежката заетост, насърчаване на предприемачеството  – това са приоритетите за България по време на започналото от началото на годината гръцко председателство на Европейския съюз. Това стана ясно от изложението на министър-председателя Пламен Орешарски пред депутатите, посветено на по-нататъшната ни евроинтеграция.

Всъщност точната формулировка на представения от премиера Орешарски доклад гласи: „Доклад относно развитието на приоритетните за Република България теми и досиета по време на Литовското председателство на Съвета на ЕС (юли – декември 2013 г.) и основни приоритети по време на Гръцкото председателство на Съвета на ЕС (януари – юни 2014 г.)”.

Пламен Орешарски разшири хоризонта на дискутираните теми и приоритети и припомни, че България за първи път ще поеме председателството на Европейския съюз през 2018 година. Премиерът препоръча подготовката на България за това ротационно председателство да започне отсега.

В изказването си пред парламента премиерът Орешарски изтъкна, че правителството ще продължи да търси широк обществен консенсус по всички въпроси, особено по спорните.

Във връзка с бежанската криза, Пламен Орешарски каза: „Винаги може да оценим като недостатъчна помощта, която получихме от ЕК. Искам да подчертая, че още при оформянето на бежанската вълна темата беше поставена и получи широко разбиране от еврокомисарите”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.