НЦИОМ: Само ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни за следващия парламент

Първото след парламентарните избори проучване на НЦИОМ показва практически идентични електорални нагласи и потвърждава, че протестите все още не раждат достатъчно значими политически алтернативи, различни от статуквото.

Към момента на провеждане на проучването, за ГЕРБ регистрираме електорални симпатии в интервал от 22% до 23%, а БСП печели симпатии в интервал от 19% до 20%, съобщиха от НЦИОМ. Авторите на изследването коментират, че се наблюдава известно свиване на електоралната тежест на ГЕРБ в рамките на 1-2%, докато БСП леко разширява електоралната си подкрепа с около 2-3%. Ако изборите за Народно събрание бяха на 10 юли 2013 г., в следващ парламент със сигурност би присъствало и ДПС с електорална подкрепа между 6% и 7%.

Няколко формации имат реални шансове да прекрачат прага на нов парламент – Атака, Движение „България на гражданите“ и НФСБ, всяка от които получава около 3% от електоралните симпатии на имащите право на глас.

Що се отнася до новоучредени формации, както и до заявения Реформаторски блок, все още е рано да се мери електорална подкрепа за тях, доколкото тези проекти засега  остават в сферата на намеренията, дори според някои от учредителите им.

Три четвърти от хората, които са гласували за ГЕРБ на 12 май, твърдят, че биха повторили вота си и днес. Сред гласувалите за Коалиция за България, този дял е 85%, а сред избирателите на ДПС – 82%.

Настоящото изследване на НЦИОМ е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. Изследването е извършено и финансирано от НЦИОМ и е публикувано на интернет страницата на центъра – http://www.parliament.bg/nciom/bg

Изследването е проведено в периода 3-10 юли 2013 г. и е представително за пълнолетното население на страната. По метода на полустандартизираното face-to-face интервю по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни български граждани.

Извадката е двустепенна, гнездова, случайна, с вероятности, пропорционални на броя на жителите на населените места, които попадат в извадката, стратифицирана по местоживеене.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.