Нови схеми за храната на малчуганите

През новата учебна година децата ще се радват на две схеми “Училищно мляко” и “Училищен плод”.

Прилагането на схема “Училищно мляко” ще бъде съфинансирано със средства, включени в бюджета на Държавен фонд “Земеделие”. Десислава Танева обяви, че евросхемата „Училищно мляко”, която бе прекъсната у нас ще бъде рестартирана от есента, като със 7 млн. лв. ще бъдат осигурени над 2 млн. литра прясно мляко, над 2 млн. килограма кисело мляко и 309 хил. килограма кашкавал и сирене. Порция млечни продукти или мляко ще се полага на хлапетата в детските градини и на учениците до 4 клас. Менюто им включва пет вида млечни порции, като на ден ще им се сервира само една от тях. Те могат да бъдат чаша с 250 мл прясно пастьоризирано мляко или 200 грама кисело мляко. На хлапетата може да се сервира още и мляко с какао или мед или йогурт с добавени овесени ядки и др.. Мазнините не трябва да са повече от 3,6% Другият вариант е малчуганите да не получават мляко, а 30 грама сирене или кашкавал. Менюто при учениците е същото, единствената разлика е, че мазнините в млякото не трябва да са повече от 2%. Целта е така да се насърчава консумацията на прясно и кисело мляко и на други млечни продукти, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата и да увеличава възможностите за пазарна реализация на тези продукти. Според доклада на земеделското министерство целевото изразходване на националните финансови средства по схема “Училищно мляко” ще осигури висока добавена стойност, а широкият социален отзвук на мярката се очаква да превиши многократно монетарната стойност на финансовото подпомагане. В този аспект схемата “Училищно мляко” може да се яви партньор в дългосрочен план на българските производители, се казва в документа.

Относно “Училищен плод” от днес директорите на училища и детски градини могат да подават документи за финансиране по схемата. Средства за свежи плодове и зеленчуци са осигурени за близо половин милион деца от първа група на детските градини до 4-ти клас. За целта са предвидени 14 милиона лева в Държавен фонд “Земеделие”. Тази година има нови изисквания за закупуването на плодовете и зеленчуците за най-малките. Идеята доставките по схемата “Училищен плод” да идват само от местни пазари е много добра. Важно е обаче да няма злоупотреби и да се предлага настина българско производство.

За разлика от схемата „Училищен плод”, по която с европари децата получават плодове в детските градини и школата по схемата „Училищно мляко“ има слаб интерес. Причината е, че при нея не се финансират разходите за логистика и административните харчове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.