Манолова: Протестите са форма на временна заетост

Вече едва ли има човек в България, който да не е наясно, че една огромна част от протестите в София се плащат.
Това каза на пресконференция в Кюстендил заместник-председателят на НС Мая Манолова.
По думите й има тарифа, по която всеки участник в протестите си получава възнаграждението за съответния ден.
"Бих казала, че това е една нова форма на временна заетост. И доста хора успяха да си покрият разходите през летния сезон, някои да отидат на море, благодарение на финансирането по време на протестите. Тази временна заетост, която ако продължи през есента, сваля малко от ангажиментите на социалния министър да търси подпомагане за тези хора, защото едни други хора им плащат за това да ходят на протести", каза Манолова, цитирана от БТА.
"Това е колкото на шега, толкова и истина, защото има едни пари, които са прибрани от хората по незаконен начин, но сега те се връщат при тях под формата на подпомагане", каза още Манолова. Тя допълни, че наистина не е престъпление по българския наказателен кодекс да плащаш на протестиращи, но също така е н въпросът откъде имаш пари да плащаш на протестиращи. Манолова каза още, че от отхвърлянето на президенското вето на практика са спечелили обикновените български граждани и бизнесът.
"Бизнесът, защото ще има пари, с които държавата да се разплати с фирмите, да възстановява своевременно ДДС и да се прекрати политиката на Дянков за тормоз и рекет върху българския бизнес", допълни тя.
Другият печеливш, според Манолова, са българските граждани, "които разчитат на държавата за подкрепа, особено на прага на предстоящата зима". Манолова посочи, че депутатите от "Коалиция за България" сериозно са се захванали със законодателна дейност.
Освен изборния кодекс се работи активно и по подобряване на закона за референдумите, така, че пряката демокрация да е реално действаща, уточни Мая Манолова и посочи, че се готвят и законодателни промени в Закона за горите, които да дадат възможност за поевтиняване на дървата за огрев.
Работи се по Закона за защита на потребителите, които да подпомогнат българските граждани в неравностойната им битка с монополите, както и по Закона за банките, за арендата, за ТЕЛК.
На практика сме готови с общата част на изборния кодекс, а до 25 август се надявам той да е готов в суров вариант, за да го предоставим на обществения съвет и институциите, които помагат при неговото разписване, каза още Манолова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.