Стартира кампанията за евроизборите

От днес стартира предизборната кампания за европейските избори, а датата за изборите е насрочена за 25 май. 15 партии, 6 коалиции и 6-ма независими кандидати подадоха документи за участие в евровота на 25 май. Общо в кандидатските листи, включително и независимите кандидати, са посочени 318 лица. Те ще се надпреварват за 17 места в Брюксел.

Първи кампанията откриват БСП, България без цензура, НФСБ. В събота откриват БАСТА, Реформаторския блок с флашмоб акция. Най-вероятно и ДПС ще даде старта на предизборната кампания тогава, по време на събора на Демир Баба Теке. В неделя ГЕРБ са резервирали столичната “Арена Армеец” за старта на надпреварата, съобщава БГНЕС.

Кой къде

В петък над 4000 членове и симпатизанти на БСП ще се съберат в Зала 1 на НДК в 18.00 часа, където лично кандидатът за председател на Европейската комисия на ПЕС Мартин Шулц ще открие кампанията на левицата. За първи път и българските социалисти имат възможността да гласуват за обща кандидатура за председател на Европейската комисия и той да бъде Мартин Шулц.

БСП залага на танцови формации, естрадно-духов оркестър с диригент Ангел Ангелски и младежи в предизборни фланелки и шапки ще посрещат гостите пред НДК, а на огромен екран ще се излъчва кацането на Шулц на Аерогара София и тръгването му към центъра на столицата. На откриването на кампанията ще пеят едни от най-обичаните изпълните на България – Георги Христов, Михайл Белчев, Нели Рангелова, Нора Караиванова и Николай Манолов, трупа за съвременно изкуство “Танцът на вятъра”.

В петък, също в 18.00 часа, в спортна зала “Бойчо Брънзов” в Бургас, Националният фронт за спасение на България ще открие своята предизборната си кампания с концерт на Стоян Физиев и Жечка Сланинкова. В морския град ще бъде представена и листата от кандидати за евродепутати на НФСБ, начело с Валери Симеонов, Слави Бинев, Велизар Енчев, Силвия Трендафилова, Александър Минев.

Също в петък, Античният театър ще стане арена за “Площадът” на Нешка Робева, тъй като Коалиция “България без цензура”- ВМРО-ЗНС и “Гергьовден” тръгва на евроизбори от Пловдив. Стартът на кампанията ще бъде от 18.30 часа. При неблагоприятно време събитието ще се състои в Палата 10 на Международния панаир в Пловдив, уточниха от партията.

Предизборната кампания на ПП БАСТА за предстоящите избори за членове на Европейския парламент ще бъде официално открита в събота от 12 часа на връх Шипка. Слоганът на партията за предстоящата кампания е “БАСТА! За да ни чуят в Европа”, а водач на листата е бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Ден след това, в неделя, 27 април, ГЕРБ ще даде старт на кампанията от столичната зала “Арена Армеец”. Старт ще даде кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който преди дни получи от Цветан Цветанов фланелка със слогана на ГЕРБ за евровота – “България няма време за губене”.

Листата на ГЕРБ оглавява бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е начело на листата на левицата. Водач на ДПС е евродепутатът Филиз Хюсменова. Четвъртата политическа сила в НС – “Атака” ще са водени от лидера Волен Сидеров. Листата на извънпарламентарната България без цензура е начело с Николай Бареков. Реформаторският блок е с бившия еврокомисар Меглена Кунева. Ивайло Калфин пък е водач на АБВ.

Номерата на бюлетините

– Номер 1 – ПП „Българската левица”

– Номер 2 – ПП „Глас народен”

– Номер 3 – ПП „Партия на зелените”

– Номер 4 – ПП „Зелена партия”

– Номер 5 – независимият кандидат Николай Йовев

– Номер 6 – ПП „Християндемократическа партия на България”

– Номер 7 – независимият кандидат Янаки Ганчев

– Номер 8 – ПП „Българска национално-патриотична партия”

– Номер 9 – ПП „Синьо единство”

– Номер 10 – Коалиция “Реформаторски блок”

– Номер 11 – ПП „Национален фронт за спасение на България”.

– Номер 12 – ПП БАСТА.

– Номер 13 – Коалиция от партии „АБВ – Алтернатива за българско възраждане”
– Номер 14 – Инициативен комитет – Александър Алексиев

– Номер 15 – Коалиция за България

– Номер 16 – Инициативен комитет – Виктор Папазов

– Номер 17 – Коалиция от партии „КОД – Антония Първанова,, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП”

– Номер 18 – ПП ГЕРБ

– Номер 19 – независимият кандидат Евгения Банева

– Номер 20 – ПП „Атака”

– Номер 21 – ПП „Съюз на комунистите в България”

– Номер 25 – ПП „Българска комунистическа партия”

– Номер 26 – Инициативен комитет – Румяна Угърчинска-Винсенти

– Номер 27 – ПП „Зелените”

– Номер 28 – “България без цензура”, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден”

– Номер 29 – ПП „Движение за права и свободи”

– Номер 30 – Коалиция „Националистически партии на България”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.