Стойнев увери Йотингер, че “Южен поток” не нарушава европейската правна рамка

На срещата с еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер предоставих достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка относно законодателните промени по изграждането на газопровода “Южен поток” в морската част. За сухопътната предоставихме протоколите, подписани между БЕХ и “Газпром”, като там следваме европейското законодателство. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след разговорите си днес в Брюксел с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

Бях доста изненадан от факта, че опозицията в България, може би, погрешно е информирала еврокомисар Йотингер за законодателните инициативи в Народното събрание по проекта “Южен поток”. Може би тяхното желание е и този проект да бъде спрян, както с лекота спряха проекта “Белене”, отбеляза министър Стойнев и подчерта, че това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната ни. В разговора комисар Йотингер изрично е заявил, че както Русия така и “Газпром” са важен партньор на Европа и че проектът е от голямо значение за доставките на природен газ за Европа.

Само че у нас така се тълкува проектът, като че ли той се прави за България – нищо подобно, заяви Стойнев. България е само една държава, през която ще минава газопроводът. Той е важен за икономиката и енергетиката на страната ни. Министър Стойнев е пояснил на еврокомисар Йотингер, че законодателните инициативи на народните представители са били гледани на първо четене и още не са приети. Договорихме се с еврокомисар Йотингер през следващите седмици да продължат съвместните срещи на техническо ниво, на които отново да се обсъдят евентуални предложения за второто четене, ако има такива.

Драгомир Стойнев подчерта също, че е информирал еврокомисаря по енергийните въпроси за предприетите действия от български институции за откриване на процедура по отнемане лицензите на три електроразпределителни дружества. Министърът е обърнал внимание на еврокомисаря Йотингер, че България изцяло изпълнява препоръките на Европейската комисия относно либерализацията на енергийния пазар. Желанието ни е 2015 г. да имаме пълна либерализация, това е написано и в българското законодателство, каза още Стойнев. Той акцентира, че чрез либерализирания пазар ще има по-добри цени на ел.енергията за българското население и припомни, че вече са факт намалението на таксата за пренос и достъп, намаляването на студения резер от 1040 МВт на 500 МВт, както и отделянето на ЕСО от НЕК. Тази година ще имаме балансиращ пазар, а също и енергийна борса. През 2015 г. обаче ние трудно ще реализираме либерализацията при наличието на дългосрочни договори и това бе една от темите в разговора с еврокомисар Алмуния, съобщи още Стойнев. Как да има либерализиран пазар при наличието на дългосрочни договори, както с производители от ВЕИ, така с големите централи, работещите на територията на България, запита той. Министър Стойнев подчерта също, че това дебалансира системата и тя не може да бъдем конкурентна. Изходът е, че трябва съвместно с Европейската комисия да намерим решение, акцентира министърът и поясни, че тя не е била информирана по въпроса. Моето желание и на правителството е да имаме либерализиран пазар и затова се разбрахме с еврокомисар Алмуния да започнем конкретни действия на експертно ниво, заключи Стойнев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.