Либиец съди НАТО за избити жена и деца

Съюзът на съдиите сезира ЕК за Закона за съдебната власт

Либийски гражданин води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировките на алианса в родината му през 2011 г., съобщават местни медии. Либиецът, чиито бременна съпруга и три деца са били убити при въздушен удар срещу семейното им жилище в Сорман, в околностите на Триполи, търси съдебна отговорност от алианса. На първа и на апелативна инстанция жалбата му е била отхвърлена, съобщава БТА.

Неговият защитник, белгиецът Ян Фермон, съобщава, че предстои делото да бъде отнесено до Върховния съд, за да може националната процедура да бъде изчерпана и случаят да бъде прехвърлен към Европейския съд по правата на човека.

Защитата цели да оспори имунитета на НАТО, залегнал в Конвенцията от Отава от 1951 г., където в чл. 13 ал. 2 е записано, че действията на представителите на пакта в официално качество се ползват със закрила срещу съдебно дирене. Според адвоката на ищеца НАТО е организация, създадена от едва няколко държави и чийто имунитет не е всепризнат, за разлика от ООН.

Според белгийския съд дипломатическата защита, разпространена върху НАТО и нейните служители, осигурява закрила от граждански съдебни искове. Съдът допълва, че тази защита дава възможност алиансът да извършва своята дейност.

Коя е страната-членка на НАТО, която е извършила бомбардировката, довела до смъртта на семейството на ищеца Халед ел Хамеди на 20 юни 2011 г.? „Само Алиансът НАТО знае коя е държавата и няма да я разкрие“, казва Фермон. Неуспехът пред белгийския съд няма да спре Ел Хамеди и адвоката му.

Имунитетът обаче се комбинира с мълчание,  а Фермон не може да предприеме действия срещу страната, отговорна за бомбардировките над Сорман, защото се пази в тайна коя е.

Халед ел Хамеди призова за член 6 от Европейската конвенция за правата на човека, която предвижда на всеки гражданин правото на достъп до съда. Право, обаче, което може да подлежи на ограничения.

Но няма ли това да повдигне въпроса за законността на намесата на НАТО в Либия, която далеч надхвърли съмнителната резолюция на Съвета за сигурност от 1973 г., която ограничи мандата за защита на цивилни граждани? „Да. Стартирането на подобен съдебен процес от политическа гледна точка прави нещата още по-трудни, отколкото, ако останете в индивидуалното право. Тогава, дори войната да е законна, умишленото бомбардиране на Сорман пак е военно престъпление“, обясни адвокатът.

Халед ел Хамеди оцелял по случайност  на 20 юни 2011 г., когато въздушен удар избил семейството му, но не и баща му, който всъщност бил цел на бомбардировкта. Бащата бил взет на прицел заради това, че е един от генералите, участвали в преврата, довел на власт Муамар Кадафи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.