КС постанови, че Пеевски остава депутат

Делян Пеевски остава депутат, реши Конституционният съд с второ свое решение.

За да бъде предсрочно прекратено пълномощие на народен представител, е необходимо той да е подал оставка или срещу него да има влязла в сила присъда, с която той да влиза в затвора. Това става ясно от решение на КС, взето вчера, но публикувано днес на сайта на съда.

Според КС фактът, че Пеевски е избран и е положил клетва като председател на ДАНС, не го освобождава автоматично като депутат.

"Когато Народното събрание избере народен представител за ръководител на институция, определена със закон, и той изрази пред него волята си да заеме другата служба, народният представител трябва да подаде оставка пред Народното събрание и то е длъжно да я приеме, за да преустанови състоянието на несъвместимост", се казва в решението на КС.

Петима съдии са подписали с особено мнение решението. Това са Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Кети Маркова и Георги Ангелов.

Делото беше образувано по искане на 93-ма народни представители от БСП и ДПС, които поискаха тълкуване на текст от Конституцията, който касае прекратяване на пълномощията на депутатите.

Решението на съда, което е взето със 7 на 5 гласа, е второ поред, след като КС бе сезиран преди няколко месеца и дори покани Пеевски за изслушване.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.