Константин Пенчев: Очевидно ще трябва да преминем през ВНС

Омбудсманът Константин Пенчев е на мнение, че очевидно ще трябва да преминем и през Велико народно събрание, но трябва да сме много добре подготвени и да знаем точно какво искаме да направи това събрание, защото ВНС не може да управлява държавата, както обикновеният парламент. Това коментира Пенчев в сутрешния блок на bTv. Според омбудсмана оставката на правителството е  изиграла лоша шега на хората, тъй като онова, което може да се направи с 4-5 изменения в Закона за енергетиката, сега се отлага и ще се прави след месеци от следващия парламент. Обещавам да бъда активен и да настоявам за тези промени при следващото правителство и следващия парламент, защото иначе хората пак ще излязат на улицата, каза Пенчев. Омбудсманът допълни, че и служебното правителство трудно би могло да се справи с исканията на хората, заради липсата на работещ парламент.

На протестиращите хора им остава дълъг път да изминат, те са още в самото начало. Тази оставка на правителството отложи събитията за поне 3-4 месеца, посочи Константин Пенчев. – "Нека протестиращите да си напишат исканията и аз заявявам, че ще ги поддържам", подчерта общественият защитник.

На въпрос дали е възможно да участва в служебен кабинет, Пенчев отговори: „Няма предложение, нека да оставим президентът да си изпълни конституционните задължения. Не ми е работа да посочвам кандидати за министри и премиери".

Пенчев увери, че като омбудсман ще продължи да предлага тези законодателни промени, които са възможни, за да се подреди малко повече държавата. По думите му, ще продължим тази дълга и мъчителна борба, за да я докараме до някакъв успех.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.