“Отворено общество”: ЕК усеща, че България забави реформите

През последната година – година и половина стандартите за оценка на случващото се на България и ЕК се разминават все повече и повече. Това заяви по БНР ръководителят на правната програма на Институт “Отворено общество” Иванка Иванова, помолена да коментира острите критики за липса на напредък в борбата срещу корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа, отправени към България в края на миналата седмица по време на заседанието на работната група по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. На заседанието ЕК е докладвала за оценката за направеното от България и Румъния по изпълнението на показателите на мониторинга от началото на годината.

Докладът го познавам само от медийни публикации, това не е официален доклад по механизма за сътрудничество и проверка – такъв ще очакваме чак през януари 2015-а година, уточни Иванка Иванова. Тя изтъкна, че през последната година – година и половина процесът на реформи в България е сериозно забавен и доколкото нещо се прави, то е изцяло под едно одеяло на липса на прозрачност и липса на ефективно гражданско участие. Според Иванова, повече от 2 години България всъщност няма значителна стъпка напред в областта на съдебната реформа и това не може да бъде обяснено само с политическата криза, в която се намираме.

“Не само парламентът и правителството могат да предприемат стъпки в тази посока. Виждаме системно, че ВСС на няколко пъти пропусна и отказа да предприеме стъпки, които биха изглеждали като реформаторски”, изтъкна представителката на “Отворено общество”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.