Киев създава свой СМЕРШ

В украинското Министерство на отбраната се създава специална служба за борба с шпионажа, под прякото ръководство на военния министър. Това съобщиха украински и руски електронни медии. РИА “Новости” пусна новината със заглавие “Украйна създава свой СМЕРШ”, позовавайки се на думи на министъра.

СМЕРШ (Специальные Методы Разоблaчения Шпионов) е страховита руска служба от времето на Сталин, чиято абревиатура мнозина са разчитали и като СМЕРт Шпионом.

Новината от Киев за новата спецслужба идва не по официалните канали, а от съобщение на министъра на отбраната Валери Гелетей, качено на стената му в социалната мрежа Фейсбук.

“За разкриване и обезвреждане на вражески агентури, на факти за неизпълнение на бойни заповеди на командирите и случаи на дезертьорство, на мое пряко подчинение, се създава специална служба на Министерство на отбраната. Тя ще има прилики със СМЕРШ и ще работи, преди всичко на предната линия и в органите за управление във войската”, пише военният министър Валери Гелетей. Той допълва, че създаването на такава спецслужба е особено актуално, тъй като правоохранителните органи не са в състояние самостоятелно да избавят Въоръжените сили на Украйна и силите, участващи в антитерористичната операция, от руската “пета колона”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.