Испанците гласуват за парламент

Изборите в Младост - сериозно изпитание за комисиите

Испанците гласуват днес за парламент само шест месеца след предишните избори. Новият вот се наложи, след като опитите да бъде съставено правителство се провалиха, съобщава БНР. Четири са основните партии: управляващата консервативна Народна партия, социалистите, крайнолевият съюз “Подемос” и центристката “Сиудаданос”.

Очаква се Народната партия отново да получи най-много гласове, но пак пак да последват трудни преговори за кабинет.

Консерваторите, водени от премиера Мариано Рахой, разполагаха с мнозинство в парламента до 2015 г., но непопулярни реформи и скандали сринаха рейтинга им. В днешния вот разчитат на посланието за стабилност, особено след британския референдум:

Който е за единството на Испания, който е за националния суверенитет, продължава да вярва в европейската интеграция и пазарната икономика, който мисли, че трябва да се борим с успех срещу тероризма, да гласува за Народната партия.

Много е вероятно социалистите, водени от Педро Санчес, на тези избори да бъдат изпреварени от “Подемос”. Санчес се обърна към колебаещите се привърженици на партията си:

Единственото, за което ви моля, е на 26 юни да гласувате. Но гласувайте не със страх или упрек, гласувайте с надежда.

Лидерът на “Подемос”, политологът Пабло Иглесиас, вече разчита на по-умерени послания:

Изборите ще бъдат спечелени не от антисистемна и радикална партия, а ще победят защитниците на реда, закона и институциите.

36-годишният Албер Ривера, адвокат, който оглавява “Сюдаданос”, е най-младият от лидерите на основните партии:

Обещавам ви честност, обещавам ви работа, обещавам ви да мога да ви гледам в очите, обещавам ви да не създавам конфликти, а да обединявам.

Надеждите са все пак да има правителство, тъй като страната е изправена пред трудни проблеми – на първо място огромния дефицит и високата безработица.

До 21 часа българско време ще продължи гласуването на парламентарните избори в Испания. Право на глас имат около 36 милиона души.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.