Новият министър-председател на Крим вече поиска помощ от Путин

Сергей Аксьонов, новият министър-председател на украинската автономна република Крим  днес пое контрола над всички военни, полицейски и други сили за сигурност в региона и поиска помощ от руския президент Владимир Путин, за да гарантира мира в републиката, предадоха световните агенции. В изявление, цитирано от местни и руски информационни агенции, Аксьонов заяви, че въоръжените сили, полицията, националната сигурност и граничната охрана ще отговарят само на неговите заповеди. Премиерът допълни, че всеки командир, който не е съгласен да служи под негово командване и да изпълнява заповедите му като ръководител на правителството, трябва да напусне поста си.

Междувременно ИТАР-ТАСС предаде, че Сергей Аксьонов е съобщил за безконтролна употреба на огнестрелно оръжие на територията на Кримския полуостров. В съобщението на агенцията се цитира изявление на Аксьонов, който казва: „Назначаването на Игор Авруцкий на поста ръководител на милицията в Крим, а също така появата на неидентифицирани въоръжени групи и неспособността на силовите подразделения да контролират ситуацията в републиката, е довело до неконтролирана употреба на огнестрелно оръжие”.

Русия няма да игнорира молбата за възстановяване на реда и спокойствието в Автономна Република Крим, отправена от министър-председателя й Сергей Аксенов към президента на Руската Федерация Владимир Путин, предаде часове по-късно Франспрес. Агенцията цитира високопоставен източник от администрацията в Кремъл, който заявил пред представители на медиите, че „Русия няма да остави този призив без внимание”.
В петък въоръжени лица, описвани като руски военни части,  превзеха основните летища в Крим. В пристанищата на автономната република е базиран руският черноморски флот, припомня Асошиейтид прес.
Решението за изпращане на руски контингент в Крим може да бъде взето по молба на кримските власти с предложение на руския президент и след гласуване в Съвета на федерацията, уточнява ИТАР-ТАСС.
Русия е изпратила в последно време 6000 войници в Украйна, а украинската армия в Крим е в най-висока степен на готовност, съобщи министърът на отбраната Игор Тенюх, цитиран от Ройтерс. Той не коментира нищо повече пред медиите в Киев.
Украинското правителство обвини Москва, че е изпратила войски в Крим, където има база на руския Черноморски флот. Русия обаче твърди, че не е нарушила споразумението с Украйна за действията на своя контингент там. Украинският премиер Арсений Яценюк заяви днес, че страната му няма да бъде въвлечена във военен конфликт от руските “провокации” в Крим и призова Москва да спре военните маневри там.
Неприемливо е руски бронетранспортьори да са разположени в центъра на украински градове, каза Яценюк на правителствено заседание в Киев.
Ние отново призоваваме Русия да изтегли войските си и да изпълни двустранните споразумения, заяви украинският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.