ИМП: ГЕРБ-27%, БСП-22,2%, ДПС-5,3%

Ако в момента се проведат избори в следващото Народно събрание ще влязат шест формации – ГЕРБ, БСП, ДПС, „България на гражданите”, „Атака” и коалицията Янев-Марешки. Това показват огласените днес данни от национално представително проучване на Института за модерна политика (ИМП), проведено в периода 6-13 декември 2012 година.

 

Електорални нагласи

За политическата партия ГЕРБ посочват, че ще гласуват 27% от всички избиратели – практически толкова, колкото и през ноември. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство, коментират от социологическия екип на ИМП. Експертите отчитат, че след три години на власт се наблюдава и естествена ерозия на желанието да се гласува за ГЕРБ, ала тя не може засега да застраши водещото място на партията.

За БСП „днес” биха гласували 22.2 на сто от имащите право на глас. Според ИМП, може да се предположи, че това е максимална моментна мобилизация на левите симпатизанти, отчитайки приближаването на националния референдум за ядрената енергетика, чийто инициатор всъщност е левицата.

ДПС отново би си гарантирало 4 годишен мандат в следващото Народно събрание с 5.3% от всички избиратели.

ПП „Атака” потвърждава заявката си да има място и в следващия парламент – 4.1% от всички гласоподаватели, които, преизчислени през 63 на сто заявяващи, че ще отидат до избирателните секции (което е висока избирателна активност), им дават 6.5% от депутатите.

Със своите 4.9 на сто от имащите право на глас политическата партия „Движение България на гражданите” би била четвърта политическа сила в парламента. Преизчислено през декларираното участие на интервюираните, това прави 7.77% от креслата в Народното събрание.

Ако изборите бяха „днес” в парламента място би намерила и коалицията на Яне Янев и Веселин Марешки с 2.6 на сто от вота на всички гласоподаватели. Хипотезата, че РЗС-Марешки влизат в парламента се прави на база заявилите сега готовност да гласуват за парламент – 63%. Така след преизчисляване вотът за тази формация би бил 4.1 на сто от участвалите в изборите.

Над 1 на сто от вота на всички избиратели получават три формации – НДСВ и СДС с по 1.3%, както и ДСБ с 1.2 на сто.

 

Очаквания за коалиции след изборите

Няколко месеца преди редовните парламентарни избори в публичното пространство вече активно се коментират различни варианти на предизборни и следизборни коалиции. Анкетьорите на ИМП са попитали гражданите какво мислят за евентуални политически коалиции.

Най-голям е делът на хората, които отговарят, че предпочитаната от тях политическа сила трябва да се яви сама на следващите избори – половината от всички анкетирани лица. По-малко от една пета от респондентите смятат, че политическата сила, която те предпочитат трябва да се яви в коалиция с една или две партии. Едва два процента са за коалиция с повече от две партии.

Преминавайки от въпроса за коалиция по принцип към конкретни варианти на предизборни коалиции между управляващата в момента партия ГЕРБ и другите политически сили, които се дебатират в публичното пространство, установяваме, че според резултатите от проучването, няма такава коалиция, която да се възприема от обществото с преобладаващо одобрение, посочват анализаторите на ИМП. Най-негативно е отношението на анкетираните към евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС – 30% имат силно отрицателно отношение към подобна коалиция и още 40 % – отрицателно. Евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП също се възприема отрицателно от близо 40%, а тези, които отговарят със „силно отрицателно” са 23%.

Чувствително нарастват дяловете на хората без мнение и на хората, които имат неутрално отношение при евентуални бъдещи коалиции между ГЕРБ и партия „Движение България на гражданите” и ГЕРБ и обявената вече коалиция РЗС-Марешки. Около 15% от всички респонденти заявяват, че имат положително отношение към евентуална коалиция на управляващите с партия „Движение България на гражданите”. Малко по-малко са анкетираните лица с положително отношение към коалиция с формацията РЗС-Марешки.  

Картината е доста по-различна, когато фокусът е  само върху симпатизантите на двете партии, които в момента имат най-голяма обществена популярност – ГЕРБ и БСП. Най-голям е делът на привържениците на ГЕРБ, които смятат, че нито една политическа сила не е подходящ партньор на ГЕРБ – една трета. Тези от симпатизиращите на ГЕРБ, които изразяват позиция по този въпрос, поставят на първо място СДС – близо 13%, следван от коалицията РЗС-Марешки – 8,5% и партия „Движение България на гражданите” – почти 6%.

Когато въпросът за подходящ партньор на БСП за съвместно управление след изборите е анализиран само сред симпатизантите на БСП, пропорциите са различни. Тук делът на хората без мнение нараства на 27%, а делът на тези, които смятат, че никой не е подходящ партньор пада с десетина процента – на 23%.

Почти толкова – над една пета – са и анкетираните симпатизанти на БСП, които смятат, че най-подходящ партньор на БСП за съвместно управление след изборите е партия „Движение България на гражданите”. Наполовина по-малко са тези, които смятат за подходящ партньор ДПС – 9%. Тези, които смятат, че партия Атака е подходящ партньор на БСП, са повече от смятащите, че ГЕРБ е подходящ партньор – 6,6 срещу 5,2 %.

 

Политически рейтинги

В националното социологическо изследване на Института за модерна политика е измерено отношението към конкретни политици и политически партии.

В челната тройка по одобрение към политическа фигура през месец декември се нареждат  президента Плевнелиев, министър-председателя Борисов и лидерът на БСП Станишев.

Положително отношение към Иван Костов имат 7,7% от анкетираните, но 69,4 на сто изразяват по-скоро негативна оценка спрямо лидера на ДСБ. Емил Кабаиванов е с неодобрение 31,1% и едва 4,3% одобрение. Меглена Кунева, лидерът на партия „Движение България на гражданите“ е политическата фигура с най-висок процент на неутрално отношение от страна на респондентите (30,4%).

Участвалите в допитването на ИМП са изразили своето отношение и към политическите партии.  С най-високо одобрение е политическа партия ГЕРБ- 37,6%, но отрицателното отношение към партията  е по-високо – 41, 5%. Втора позиция  заема БСП с 28,3%, „България на гражданите“ събира 22% одобрение. 31,3% от респондентите имат отрицателното отношение към новосформиралата се партия.

Няма значителна разлика в одобрението към СДС (7,8%) и ДСБ (7,4%) , за разлика в  процентите на одобрение към лидерите на тези партии.

 

Референдум при висока активност

Според националното проучване на социологическия екип на ИМП,  51% от всички гласоподаватели биха участвали в референдума.  По-скоро няма да участват  22,8 % и не са решили дали ще участват – 19,1 %.  7,2% не могат да преценят дали ще гласуват през януари.

От тези, които ще участват в референдума, близо две трети  – 64,6 % ще гласуват със „за” да бъде развивана ядрената енергетика в България чрез строеж на нова ядрена централа, а  с „не” 17 %. Близо една пета (18,4%)  не са решили какво е тяхната позиция по въпроса на този етап.

Анкетираните са били попитани от една страна дали одобряват развитието на ядрена енергетика, а от друга дали одобряват построяването на АЕЦ „Белене“. Данните сочат, че за развитието на ядрената енергетика са близо 54 % от респондентите.  Не подкрепят нейното развитие в една или друга степен почти всеки четвърти българин – („по-скоро” не подкрепям – 12 %). Ако обобщим позитивните и негативните  отговори за АЕЦ „Белене”, се получава следния резултат: подкрепа за АЕЦ „Белене”– 46,8 %; против АЕЦ „Белене” – 26,5 %, не могат да преценят – 26,7 %. Положителните нагласи за АЕЦ „Белене”, макар и по-ниски спрямо тези за развитието на ядрената енергетика, също са високи.

Повече от половината от изследваните са на мнение, че  исканията на някои политици за бойкот на референдума ограничава техните граждански права.

Финансирането на АЕЦ „Белене” трябва да бъде поето или от българската държава (20,5%), или от Европейския съюз (18%). Опцията строежът на централата да бъде финансиран от частни руски (8,7%) или частни западни (8,1%) инвеститори се подкрепя много по-слабо, става ясно от проучването на ИМП.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.