ГОРД започва подписка за нов референдум

В столичния парк-хотел Москва стотици активисти на ГОРД от цялата страна получиха Зелена книга за спасяване на подземните богатства и природата на България, с която стартира нова национална подписка за референдум. ГОРД предлага промени в закона за природните богатства и закона за концесиите, които да гарантират участие на държавата с минимум 25 % във всички концесии за добив на природни богатства и не по-малко от 50% при добив на стратегически суровини. ГОРД изпрати писма към всички партийни формации, неправителствени организации и граждански сдружения в подкрепа на инициативата, която е надпартийна. Според председателя на обединението Слави Бинев този референдум ще обедини българите, а няма да ги раздели в позициите.

Амбициите са в рамките още на първия месец да бъдат събрани над половин милион гласа, които искат преразглеждане на всички концесионни договори. Политическата теза на ГОРД е, че стратегическите суровини на България се експлоатират на колониален принцип, което не е присъщо за нито една друга страна членка на ЕС.

Според изчисления на специалисти страната ни има залежи от стратегически суровини, които при цивилизоване разработване и добив с модерни технологии и договори гарантиращи интересите на страната ще бъдат основен източник на средства за основните публични сектори като пенсии, социални грижи, майчински, обучение, здравеопазване и др.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.