Фирмата със загражденията пред парламента е клиент на PRoPR

Агенция PRoPR обслужва фирмата със загражденията пред парламента. Това стана ясно днес от пост на основателката на агенцията Ивет Добромирова във фейсбук. Тя публикува официалната позиция на ВИП Секурити след изявлението на вътрешния министър Йордан Бакалов, че  част от загражденията, поставени около парламента по време на протестите, са били предоставени и ползвани от МВР в нарушение. Според него фирмите “ВИП секюрити” и “Балкан Стийл Инженеринг” са дарили огради и метални пана в средата на ноември миналата година, след като даренията към вътрешното ведомство вече бяха забранени. От “ВИП секюрити” реагираха, че не са дарявали нищо на МВР, а са били помолени да ги предоставят за една седмица, като е станало ясно, че трябва да отговорят положително.
“И двете дарения според нас като ръководство нарушават заповедта. Не намерихме и не открихме каквито и да са документи във връзка с плащания от страна на МВР за използването на тези парапети и пана. Друг е въпросът, че при самото демонтиране протоколът е много по-късно направен от самото действие”, каза на пресконференция Бакалов.  Вътрешният министър поясни, че това са общо 74 елемента от оградата, предоставени безвъзмездно от две фирми – “ВИП секюрити” е дала 69 преградни парапета, а “Балкан Стийл Инженеринг” – 5 защитни метални пана. Става дума за подсилените заграждения, които бяха монтирани край Народното събрание в нощта на 13 ноември 2013 година, след като ден преди това на площада се беше стигнало до сблъсъци и част от огражденията бяха издърпани и премахнати от протестиращите. По-плътната ограда веднага се превърна в място за послания на протеста и беше наричана българската “Берлинска стена”. Тя остана до разпускането на парламента на 4 август тази година.

Ето и официалната позиция на ВИП секюрити:

ВИП Секюрити е потърсена с молба да осигури допълнителните ограждения от оперативното ръководство на СДВР и МВР с обяснението, че е единствената охранителна компания, която разполага с подобни съоръжения на територията на България. Ясно и категорично е заявено, че се очаква положителен отговор.  Огражденията са предоставени за безвъзмездно ползване, което е напълно различна по закон формулировка. Те не са дарени. Нито са дарение за МВР. Съоръженията са поискани и предоставени за безвъмездно ползване за срок от една седмица. След изтичането на този срок компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те й бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около сградата на Народното събрание.
Както при предаването на огражденията от страна на компанията на МВР, така и при връщането им обратно, са изготвени съответните двустранни приемо-предавателни протоколи.
Ако има извършени административни нарушения от страна на служители или ръководството на МВР, това е извън компетенциите, отговорността и ангажиментите на компанията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.