Фидел Кастро призова Пхенян и Вашингтон да не започват война

Комунистическата легенда Фидел Кастро призова Северна Корея и Съединените щати да избягват конфронтации и спазват “задълженията” си към мира.

“Ако там избухне война, ще започне ужасно клане на хора” както в Северна, така и в Южна Корея, което “не е в полза на нито една от тях”, написа “Ел Команданте” в свой материал, публикуван на първа страница във в. “Гранма” и цитиран от Франс прес и други агенции.

След като правителството в Пхенян “показа своя технически и научен напредък, им напомняме за задължението им към страните, с които са големи приятели”.

Кастро призова КНДР да си спомни, че “подобна война би засегнала… над 70% от световното население” и осъди всички “невероятни и абсурдни събития” от този калибър в такъв гъстонаселен регион.

Лидерът отбеляза още, че настоящата криза е най-сериозният риск да избухне ядрена война от Кубинската криза през 1962 г., когато Съединените щати и СССР бяха на прага на тежък конфликт.

Такъв “дълг” имат също политическото ръководство във Вашингтон и “народът на Съединените щати”, посочи бившият Първи.

А и ако избухне война, повтори Кастро, вторият мандат на президента Барак Обама “ще бъде залят от изображения, които ще го представят като най-мрачната личност в историята на страната”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.