ФБР издирва съучастниците в атентата в Сарафово

ФБР обяви, че издирва Хасан Ел Хадж Хасан и Мелиад Фара. Двамата са заподозрени за съучастници в подготовката и реализацията на атентата на Бургаското летище на 18 юли миналата година. Американското резследване търси още информация за двамата, както и отговор на въпроса как атентаторите от Сарафово са се снабдили с фалшиви американски шофьорски книжки, съобщи БНТ. 

Самоличността на двамата заподозрени за съучастници на атентатора от Бургас е известна още от началото на годината. През февруари България, чрез Интерпол и Европол уведоми партньорите си, че за двамата има данни да са организирали взрива на адската машина до автобуса с израелски туристи на 18 юли 2012 на летище Сарафово. В средата на февруари шефът на Европол Роб Уейнрайт каза, че само разследващите в България могат да решат кога да извадят на светло Хасан Ел Хадж Хасан и Мелиад Фара. Само след това спецслужбите на други държави могат да обявят дали събират информация за тях и каква. България обяви публично самоличността им на 25 юли. От вчера Федералното бюро за разследване включи двамата в секцията си за топ-издирвани лица. Информацията за тях е качена в специалната графа "Случай на седмицата". Американската спецслужба акцентира на описанието на двамата, публикува и снимките им. За Мелиад Фара пише, че е гражданин на Ливан и Австралия, известен още като Хюсеин Хюсеин и Браян Джеймсън.

Повече внимание е отделено на Хасан Ел Хадж Хасан, той има втора самоличност като Ралф Уилиям Рико. Гражданин е на Канада и Ливан. Според ФБР той е пребивавал в България от 22 юни до 18 юли миналата година, като се е представял с фалшивата си самоличност на Ралф Рико.

Американските спецслужби водят разследване именно за фалшивите шофьорски книжки от щата Мичиган, с които освен Хасан, Фара и неизвестният засега атентатор, който се взриви до автобуса са се представяли у нас. До момента американците са установили, че Хасан Ел Хадж Хасан е имал и карта за социално осигуряване пак с фалшивата си самоличност като Ралф Уилиям Рико. В лабораториите на Европол се установи, на кой принтер са отпетани фалшивите документи. Чрез производителя на печатащото устройство се разбра, че принтера е бил продаден в Ливан.

Ливанските служби от своя страна са предоставили информация за самоличността на купувача, която засега се пази в тайна. Според американското разузнаване и разузнавателните служби на различни европейски страни, собственикът на принтера отпечатал фалшивите документи, също е свързан с военното крило на Хизбула. Има данни, че той е организирал голяма печатница за американски и европейски фалшиви лични документи.

(БНТ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.