Без задължително и електронно гласуване в новия Изборен кодекс

Приемането на Изборния кодекс на второ четене – член по член – амбицира и измори депутатите. Мнозинството в залата прояви амбицията си да бъдат отметнати колкото се може повече текстове, като гласуваха за удължаване на пленарното заседание до 19 часа. Що се касае до умората – малко след 17.00 часа заседанието на парламента беше прекратено поради липса на кворум.

Сред текстовете, които не минаха при днешното гласуване на второ четене бяха предложенията за въвеждане на задължително и електронно гласуване.

Група народни представители от ГЕРБ предложиха в новия Изборен кодекс да залегне следния текст: „Всеки избирател има право на един глас, който е длъжен да упражни. При произвеждане на избори по смесена система всеки избирател има право на един глас, който е длъжен да упражни за избор в едномандатен изборен район и един глас, който е длъжен да упражни за избор в многомандатен изборен район”.

Красимир Ципов от ГЕРБ апелира Коалиция за България да подкрепи задължителното гласуване, но резултатите от вота показаха, че призивът му не е намерил благодатна почва.

„За” предложението гласуваха 55 депутати, „против” бяха 100, а шестима се въздържаха.

Ако задължителният вот беше панацея, щеше да го има във Франция, САЩ и други развити демокрации, каза председателят на ДПС Лютви Местан при дебатите по приемането на второ четене на Проект за Изборен кодекс. „Безспорно ниската избирателна активност е голям проблем. Само че чия е вината за това – на гражданите или на партиите? Вината е в недостатъчната ни адекватност. Тогава защо наказваме гражданите? За да си осигурим служебно по-висока представителност? Откъде накъде? Това няма нищо общо с демокрацията”, заяви Местан, цитиран от „Фокус”. И попита как, ако в един избирателен район на балотаж се изправят представители на ДПС и Евророма, ще бъдат задължени да гласуват избирателите на „Атака”?

По думите на Местан „тежка заблуда е, че със задължителния вот може да се реши какъвто и да е проблем на политическата система”.

Вносителите на текста за задължителното гласуване предложиха и текст за електронното гласуване, който гласи: „ЦИК определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване с хартиени бюлетини и чрез електронно подадени бюлетини по интернет на българските граждани извън страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден”.

Вносителят на проекта за Изборен кодекс Мая Манолова коментира, че една-единствена европейска държава е въвела електронното гласуване – Естония, но там всички лични карти са с чипове, а държавата е издала безплатни електронни подписи на всички гласоподаватели.

На което Десислава Атанасова от ГЕРБ репликира: „Вие сте просто един доносник и от Костинброд нищо не излезе”.

Сред текстовете, които бяха приети на ІІ четене заслужава да се отбележи решението районните кметове в големите градове отново да бъдат избирани, а не назначавани.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.