Фандъкова не разреши Луков марш

Столична община не съгласува провеждането на факелното шествие Луков марш, обявено за 15 февруари (събота), съобщиха от Столична община.

Това означава, че организирания от Български национален съюз марш се забранява от столичния кмет Йорданка Фандъкова и ако те все пак го проведат, ще бъдат санкционирани.

Припомняме, в края на януари 13 народни представители написаха писмо до Столична община и конкретно до Фандъкова с молба Луковият марш да бъде забранен. Стигна се и до среща между Георги Кадиев и няколко други депутати с Фандъкова, а през миналата седмица тя взе решение да изпрати запитвания до Прокуратурата и СДВР относно провеждането на мероприятието и неговата евентуална противозаконност.

Преди дни по улиците на София мина анти-Луковмарш, в който 100-тина граждани се обявиха против провеждането на националистическата акция, която според тях дава поле за изява на расистки, ксенофобски и антисемитски идеи.

Преди дни асоциацията на евреите в България “Шалом” изразиха безпокойство от провеждането на шествието, което според тях е демонстрацията на неонацистки, ксенофобски идеи, които могат да доведат до омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне.

Ген. Христо Луков е прочут с яростните си антисемитски и пронацистки възгледи и е една от ключовите фигури, допринесли за присъединяването на България към действията на нацистка Германия по време на Втората световна война, се посочва в декларацията.

Посланикът на Израел Н.В Камиса Рас се обяви категорично против факта, че Столична община позволява провеждането на Луков марш и сигнализира, че по този начин се легитимира демонстрацията и пропагандата на ксенофобски идеи и се поругават милионите жертви на Холокоста.

На свой ред от Български национален съюз изразиха възмущението си от клеветническата, според тях, кампания срещу Луковмарш. В изявление те заявиха, че генерал Луков е герой от войните, изключителен държавник, в качеството си на военен министър, както и водач на родолюбивата българска младеж.

Според националистите никога на шествието не са издигани анти-семитски, расистки или забранени от закона призиви и лозунги.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.