Евгения Харитонова е новият председател на ДКЕВР

Правителството в оставка „на подпис” определи Евгения Харитонова за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Харитонова ще довърши мандата на подалата оставка Юлиана Иванова, който изтича през септември 2014 г.

В съобщението на правителствения пресцентър се посочва, че съгласно Закона за енергетиката председателят и членовете на ДКЕВР се освобождават предсрочно само при изрично посочените в Закона хипотези. В конкретния случай е налице една от тях, а именно – подадено писмено искане за освобождаване. Предвид това е налице необходимост от своевременно избиране на председател на ДКЕВР при спазване ограниченията и изискванията на закона.

Както е известно, с подадена оставка освен Иванова са и всички членове на ДКЕВР. Очакваше се парламентът да промени закона и да поеме занапред като свой ангажимент назначаването на членовете на ДКЕВР, но това не се случи.

Евгения Харитонова до момента е заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика. Завършила е електроинженерство в Техническия университет в София. Има следдипломна квалификация по програма за управление в икономиката и енергетиката в УНСС и A.T. Karney (Дания). През 1995 г. и 1997 г. специализира в Световната банка, а през 1999 г. в PAI и University of Bath, Лондон. През 2003 г. се обучава и в Академията за международна икономика в Берлин.

Професионалната си кариера Евгения Харитонова започва през 1972 г. в „Техенерго” ЕАД. Заемала е и ръководни длъжности в Националната електрическа компания. През 1999 г. заедно със свои колеги създава Държавната комисия за енергийно регулиране. От 2010 г. до 15 май 2012 г. е член на ДКЕВР.

С друго решение правителството одобри целева субсидия за капиталови разходи в размер до 5,3 млн. лв. по бюджетите на общините Варна и Русе.

На местната власт във Варна се отпускат 5 млн. лв. за финансиране на рехабилитацията на една от най-важните пътни артерии в морската столица – бул. „Владислав Варненчик”. С предоставените 300 000 лв. на община Русе ще бъдат обновени детски площадки в града.

Решенията на кабинета са приети неприсъствено.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.