Доц. Мария Пиргова: ЕС не е СССР, за да подкрепя свалянето на кабинета

Г-жо Пиргова, готови ли сме за мажоритарни избори, ако погледвем резултатите от избора  за кмет на Врана?

Изборите във Варна показаха, че в последните години и след февруарските и юлски събития са формирали три големи групи в нашето общество. Една огромна група разочаровани от партийната система в България, която не вижда за кого може да гласува днес , партиите са морално и политически изхабени и тези хора нямат представители.
Втората група подкрепя статуквото ГЕРБ, а третата група подкрепя новото правителство, което още не е станало статукво. Двете групи са в рамките на 25 % от избирателите. Първата група остава с огромните 75 %. Това е много сериозен дисбаланс в политическите отношения. 75 % от гражданите се чувстват изолирани от политическия живот , те обаче изобщо не стигат до извода, че от тях се чака сами да формират своето представителство, сами да се направят партии, които изразяват техните интереси. В България след 1989 г. многопартийната система се случи като дирижирана от горе, от старата власт. Сега е време гражданите от долу да направят своите партии, които да заявят как искат те да бъдат управлявани. Това е сериозно усилие, което българските граждани не са готови да направят. Те смятат, че политиците трябва да им предлагат своите проекти. Но политиците трябва да се излъчват от самите граждани.
Това показва, че гражданите не са готови за мажоритарни избори. Те няма да излъчат свои кандидати чрез партии, а ще гласуват за предложените им от партиите, в които гражданите не участват. Такава гражданска активност не може да се възползва от мажоритарен вот.
Бунтовният град Варна се остави в ръцете на старите партии и старите им кандидати, варненци не отидоха по-напред – да направят свое сдружение и да излъчат техен кандидат за кмет. Само това е пътят твоя протест да бъде ефективен, а не да служи за политически терен на старите партии.

Какви надежди вдъхва дясното обединение, което нарече себе си "реформаторски блок" и какви са неговите шансове?

Десният „реформаторски блок” се формира от старите десни, които започнаха политически си път като СДС. Към тях се присъединяват „България на гражданите” на М. Кунева и партията на Касим Дал. В този състав лидери са Иван Костов с ДСБ и Надежда Михайлова с „Единство”. Отново въпросът е те дали ще се разберат за лидерството. Възможно е Иван Костов да поиска да бъде общият лидер, макар, че вече не е лидер на ДСБ. „България на гражданите” не е типично десен субект, М. Кунева не е убедителна. Касим Дал е квази партия дори не на българско малцинство – българските турци, а търсещо подкрепа в чужда държава без реален електорат. Бившите сини ням ада се съгласят с това присъствие.
СДС има нов лидер, продължава да се обезличава и макар, че няма особено значение за дясното обединение държи марката-символ на дясното – СДС.
При тези условия десният реформаторски блок едва ли щ есе развива като конкурент за електорат в едни близки избори. Трябват месеци, дори година, за да ферментират общи цели и интереси в неоавтентичното дясно.

Разцеплението на ГЕРБ на кого помага – на реформаторския блок или на СДС?

Разцеплението не е сериозен факт в ГЕРБ. То ще стане съществено когато се разцепи парламентарната група на ГЕРБ. ГЕРБ не е нормална партия, тя има клиентелистки структури, които е нормално да не съществуват когато ГЕРБ не е на власт. 

Как тълкувате позицията на синдиката Подкрепа, който поиска ВНС и заплаши, че ако това не се случи ще има стачки?

Синдикатът на г-н Тренчев се намесва в политическия хаос без ясно предложение. Той иска да се вижда, че съществува, но на практика няма как да влияе, защото в България няма работници, няма индустрия, синдикатите нямат структури в частните предприятия, а държавните не са достатъчни. Подкрепа има структури сред миньори и машиностроене, но това са малки групи работници, които са силно разочаровани както от партии, така и от синдикати.
Предложението на Тренчев за ВНС не е сериозно. Той няма никакъв потенциал да го защити в обществото. Затова и той си остана само с това изказване.

Как трябва да постъпят БСП и ДПС с Атака след речта на президента, в която той ги призова за разграничение?

Президентът направи груба политическа грешка като свали доверието си от правителството на Орешарски. С това той се отказа от ролята си на държавен глава на всички българи. С това той създава сериозно недоверие към себе си поне на половината от българските граждани.

Как ще коментирате позицията на президента, която той зае по отношение на протестите и на едни евентуални предсрочни избори?

Прозира желанието на президента да менажира нов политически проект. Вероятно това е проектът на  Саша Безуханова, Цветелина Бориславова, Светослав Божилов, Иво Прокопиев и др. Президентът няма право да застава зад политически проект или партия.
Ако сега се случат предсрочни парламентарни избори президентът ще назначи служебно правителство, излъчено от този кръг и той ще прави административно следващите избори. Това променя положението на ГЕРБ в предсрочни избори. Борисов няма да може да налага своите решения върху президента Плевнелиев. Този проект може да накара Бойко Борисов да се върне в парламента и от там да прави политика, защото президентът вече не е негов.

При едни нови избори какво се случва в парламента?

Предсрочните избори сега ще произведат резултата от Варна. Много ниска активност, почти на половина разделени твърди ядра на БСП и ГЕРБ. Последните изследвания показват 4 % превес на БСП.
Дясното обединение не е готово за избори. Те ще влезат в парламента с много нисък резултат и отново ще се разединят. ГЕРБ губи гласове.  Младите  хора, които протестират против правителството няма да гласуват и ще бъдат силно разочаровани от изборния резултат.
Президентската партия ще направи служебно правителство и ще се опита да вземе електорат от ГЕРБ и от дясното. Ще влезе в парламента и ще се стреми да набира влияние за следващ изборен тур.
„Атака” ще присъства в следващия парламент. Партията на телевия СКАТ няма да може да заеме тяхното място, защото няма такъм капацитет.

Какви са възможните сценарии на развитие на политическата  ситуация ?

Първата и най-вероятна възможност е правителството на Пламен Орешарски да укрепва  управлението си и да устои на недоволните от уличните протести.
Много от протестиращите младежи очакват външна намеса против Орешарски. Но трябва да предупредя, че объркват ЕС със СССР. Съветския съюз се намесваше силно във вътрешните работи на Източния блок, ЕС не се намесва, той дава свои препоръки. Ако прочетем писмото на германския и френския посланици до в-к 24 часа по повод събитията, ще видим, че те искат две неща – първо правителството да се съобразява с гражданското общество и второ въпросите да се решават в парламента, институциите да работят. Това е призив протестиращите да излъчат представители и да преговарят в парламента със  законно избраното правителство.
ГЕРБ трябва да се върне в парламента и да изпълнява конституционните си задължения и това вероятно ще се случи от 1 септември.
Вторият вариант – избори веднага – ще доведе до нова патова ситуация, засилване ролята на олигархичните кръгове около президента и тотална загуба на старото морално дясно обединение.
Третият вариант, който може да бъде предизвикан от протестиращите е търпението на БСП, ДПС и Пламен Орешарски да се изчерпи и те да подадат оставка в най-благоприятния за тях момент. Това може да остави държавата без нов изборен кодекс, без бюджет за 2014 г. , без актуализация на бюджета за 2013 г.  и  поставяне в много тежка ситуация на президента и неговото служебно правителство. То заедно с президентския проект може да се срути преди да се е състояло.
Този вариант ще бъде възможен, ако ГЕРБ не се върне в парламента, ако протестиращите не мислят и не знаят какво искат и какви са последствията от една преждевременна оставка. В този случай БСП и ДПС ще трябва да помислят за това как да спечелят следващите избори и да подадат оставка в най-конфронтирания момент, когато електоратите са стегнати и от това печели БСП.

*Мария Пиргова е доцент по политология в СУ "Св. Климент Охридски"

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.