Донецкият синдром

Киев се опитва да си възвърне контрола над източната част на Украйна През изминалия уикенд в източната част на Украйна отново ескалира напрежението, пише Михаил Тишченко в Лента ру.
Безредиците, които са започнали в областните центрове се разпространяват и в други градове. Там са превзети правителствени сгради и е обявена “народна” власт.
В един от областните центрове Славянск властите са се опитали да проведат специална операция. В хода на въоръжения конфликт от двете страни има убити хора, при това служителите по сигурността не са успели оперативно бързо да потушат метежа. От въвеждане на извънредно положение в източната част на Украйна засега ръководството на страната се въздържа. Както обясняват в Киев , това би застрашило провеждането на президентските избори в региона.

Сегашната власт е в положението на предишната

Сегашната власт в Украйна е в състояние, подобно на това, в което само преди няколко месеца – в средата на “Евромайдана ” – бяха нейните предшественици. Превземат се областни администрации и управления на правоприлагащи органи , създават се алтернативни органи на властта, местната полиция често не възпрепятства това. И вече вчерашните “майдановисти ” наричат техните опоненти терористи , контролирани от чужбина, и да обявяват “анти – терористична операция “, за възстановяване на реда. Както тогава, така и сега, от насилствено потушаване на протестите властта се въздържа. От време на време тя се опитва да използва сила,но като срещне отпор,се оттегля. В Славянск, където миналата седмица бе обявена “антитерористична операция ” (проруски активисти превзеха управлението на Министерството на вътрешните работи и СБУ , иззеха оръжие, и след това блокираха входовете на града), която скоро беше спряна. Според източник, близък на Съвета за национална сигурност и отбрана, спецчастите са отказали да влязат в града без прикритие от бронирани превозни средства (армията от своя страна не е изпратила такава техника , позовавайки се на факта, че няма взето решение за военно положение ). В резултат на това служителите на правоприлагащите органи са успели само да премахнат блок постовете на сепаратистите на входа на Славянск – съобщиха местните медии – и след това операцията затихна . ”

Бунтове в Храков, Мариупол, Макеевк, Горлвк

Освен Словенск бунтове е имало също в Харков , Мариупол , Макеевк, Горловк, Енакиево и Краматорск (там са били превзети правителствени сгради, в Харков освен това е имало сблъсъци между проруски активисти и техните съперници). Още в няколко населени места Дружовка, Доброполие е имало опит да се превземат полицейски участъци.
Солидарност с участниците в акциите в същото време са изразили някои представители на местната власт. Кметът на Горловка Евгений Клеп, който активистите са попитали подкрепя ли властите в Киев , е заявил: ” Ние не подкрепяме хунтата”. Но да се издигне знамето над административната сграда на самопровъзгласилата се “Република Донецк “, той все пак отказва. В подкрепа на активистите е застанал и ръководителят на администрацията на Славянск Нелли Щепа. “Познавам хората, те са наши хора, които застават за провеждане на референдум. Всички сме съгласни, аз не мога да им противореча – каза тя. Цял Словенск днес излезе на улиците на града в подкрепа на активистите “, допълва тя. Ръководителят на града подкрепя референдум за статута на региона и е поискала участниците в проруското движение да я защити , ако полицията реши да я арестува. В неделя се появи неофициална информация , че Штепа е напуснала града (както се твърди на фона на слуховете за връзките й с “Десния сектор” ). По-късно , обаче , тя каза, че е на работното място. Подкрепа на някои активисти е демонстрирала и полицията. В Краматорск полицията , охраняваща сградата на Изпълнителния комитет върза на ръцете си ленти на Св. Георги. Същите ленти са наблюдавани и по дрехите и в техните колеги от Одеса. В Горловка активисти в понеделник превзеха ATC сграда и на тяхна страна е преминал батальон PPP. На хората , събрани до превзетата сграда, е било обявено, че “на дясното рамо на полицаи преминали на страната хората, ще има георгиева лента “.

strong>Не може да се разчита на лоялност на милицията

В тази ситуация,според местни експерти,на лоялност на милицията на югоизточна Украйна Киев не може да възлага големи надежди. Според лидера на групата “Информационна съпротива” Дмитрий Tимчук, лоялните милиционери към централното правителство в района на Донецк по-рано е можело да се определи около 30 на сто , но сега тази оценка изглежда висока. ” Казано по-просто , в средата на местните сътрудници на МВД има саботаж и измяна.
“Получихме информация , че някои от лидерите на сепаратистките групи са заповядвали на подчинените си да не стрелят по местната полиция – те казват, че това са ” свои” , – пише той в Facebook .

Пари в пликове от Янукович

Бившият министър на вътрешните работи, един от лидерите на ” Eвромайдана” Юрий Луценко , от своя страна , твърди, че ръководството на полицията в източната част на Украйна все още се контролира от семейството на сваления президент Виктор Янукович . Видно, местните полицейски началници все още получават от него (семейство Янукович ) пари в пликове. Това, че за МВД се изискват допълнителни сили, за да се справят с настъпленията на изток в страната, признава и главата на министерството Арсен Aваков. В неделя той заяви , че към министерството ще се създадат “стабилизиращи ” специални части на основата на граждански формирования. “Донецк ще получи своето специално подразделение,създадено от патриоти от страната и Донбас. Луганск – Луганск свое от луганчани. В Днепропетровск ще създаде специално звено на Днепър. Николаев , Одеса, Херсон, Харков … почти всеки регион ще има възможност за стабилизиращи специални сили “, каза ръководителят на Министерството на вътрешните работи.
Като цяло новите единици се очаква да привлекат повече от 12 000 души. Ще им се предоставят оръжие и оборудване. Дали се планира да се въвеждат в тези структури представители на радикалния националистически” десен сектор “, с който Министерството на вътрешните работи наскоро имаше обтегнати отношения,министърът не даде повече подробности.
В “Сектора”,обаче,вече обявено за пълна мобилизация и готовност “за решителни действия за защита на суверенитета и целостта на страната”. Лидерът на обединението Дмитрий Ярош призова силите за сигурност да си сътрудничат в „налагането на правовия ред на украинските земи”. На разположение на украинските власти теоретично има наскоро създадена Национална гвардия (един от нейните батальони в състав от 350 души вече са изпратени в областта на Славянск). Въпреки това, неговата ефективност е под въпрос -по-специално след инцидента в Aртемовск (област Донецк), където гвардейците обезоръжиха местните жители. В тази ситуация,Kиев поставя на бунтовниците ултиматумq настоявайки те да предадат оръжието и да освободят окупираните сгради. В замяна на активистите им се обещава амнистия, освен това ръководството на Украйна заяви готовност да обмисли разширяването на правомощията на регионите и да допусне провеждането на референдум за конституцията на страната (впрочем общоукраински референдум за поддръжниците на самоопределението в на източната част на Украйна едва ли ще се състои, съдейки по резултатите от социологическите проучвания , дори в източните райони привържениците на федерализацията или разделението на страната са в малцинство).
Срок на ултиматума изтече в понеделник сутринта, след което администрацията на района на Донецк обяви въвеждането на режим на антитерористична операция. След това, обаче,стана известно,че в региона (по-конкретнов Горловка )е завзета друга административна сграда.

ООН обсъди положението

Положението в Украйна в края на седмицата бе обсъдено на поредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. В действителност то се превърна в пореден обмен на претенции : представителят на Украйна с подкрепата на западните страни, обвини Русия в извършване на мащабна специална операция за разделяне на страната. Руският представител, от своя страна, призова международната общност “да се изисква от представителите на Майдана, завзели властта в Киев,незабавно да спрат войната срещу собствения си народ”. В следващите няколко дни също е планирана среща в Женева, в която заедно с Украйна и Русия трябва да бъдат представени САЩ и Европейския съюз ( руското външно министерство също така подкрепя на тази среща да присъстват представители на юга и изтока на Украйна). В Москва вече са предупредили, че ако в Киев се използва сила срещу жителите на югоизток, заседанието може и да не се състои. За Украйна от това как ще продължат събитията да се развиват зависи перспективата за провеждане на предсрочни президентски избори, за да се осигури на страната легитимна власт след ” Eвромайдана “.

Извънредното положение ще постави под съмнение легитимността на изборите

Извънредно положение в източната част на страната , както заяви заместник- секретаря на СНБО на Украйна Виктория Сюмар би означавало всъщност “спиране на предизборната кампания на тази територия “, което от своя страна ще постави под въпрос легитимността на изборите. Въпреки това, ако Киев не успее скоро да си възвърне контрола над източната част на Украйна , предизборната кампания там може да бъде осуетена, (въпреки че в действителност тя вече е невъзможна в Крим, който украинските власти считат за своя територия). ” Събитията от 12-ти април в района на Донецк показват, че пълноценни президентски избори са невъзможни тук.
Ако ” учтивите хора” толкова лесно завземат административни здания, как те ще се държат в нощта на преброяването на гласовете? -пита главният редактор на украинското издание LB.ua Соня Кошкина. Според нея по-важното е, че при такива обстоятелства никои избори няма да са легитимни.
Над публикацията работи Гергана Митева

1 Comment

  1. Защо забравихме, че Русия се ангажира да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна ако Украйна доброволно се откаже от ядрения си потенциал ? ? Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила своите 1800 ядрени бойни глави ? ? ? – Тогава Украйна щеше да бъде „по-авторитетна” от Комунистическа Корея . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published.