Днес е международният ден на детето

Денят на детето е един от най-старите международни празници. Решението за неговото честване е било прието през 1925 г. по време на Световната конференция за повишаване на благосъстоянието на децата, която се е провела в Женева. Историята не споменава нищо по въпроса защо този празник било решено да се празнува на първи юни.

Според една версия, през 1925 г., генералният консул на Китай в Сан Франциско събрал група от китайски сираци и направил в тяхна чест честване на Duanwu Festival (Фестивал на лодките-дракони), датата, на която било това събитие се оказа 1 юни. По щастлива случайност, денят съвпадна с "детската" конференция в Женева.

Международният ден на детето има флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури – червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага – това е символ на нашият общ дом.

Интересното е, че този празник активно са подкрепили в страните, които са избрали социалистическият път на развитие. В ерата на Съветският съюз на 1 юни в училищата започвала лятната ваканция. Ден на детето празнували с речи и дебати за правата и благосъстоянието на децата, правили прожекции на нови детски игрални филми и телевизионни предавания, организирали спортни мероприятия за децата, често поканвайки за участие и родителите.

У нас в навечерието на празника депутатите решиха – засега на първо четене – обезщетението за отглеждане на малко дете да се увеличи от 240 на 310 лева. На 30 май в парламента бяха гласувани два идентични законопроекта на ГЕРБ и на Коалиция за България за промени в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване за 2013 г. От ГЕРБ обаче предлагат увеличението да влезе в сила от 1 юли, а левицата – от 1 октомври.

Парадоксалното е, че докато ГЕРБ бяха на власт категорично се противопоставяха на исканията на майките за увеличаване на помощите за отглеждане на деца. Едва в последните седмици лидерът на партията Бойко Борисов отчете това като грешка и прехвърли цялата отговорност за нея на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.