Борисов надали ще отговаря за футболните чартъри на Авиотряд-28

Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов са унищожени, става ясно от отговор на Министерския съвет на запитване на Би Ти Ви, съобщава в днешния си брой вестник „Труд”.  ПОт правителството са отговорили на запитването чак след като репортерът от bTv Константин Караджов спечели дело срещу мълчалив отказ да му бъде предоставена информация за полетите на бившия премиер с държавния авиотдряд. Отговорът е съставен по време на служебното правителство, но е подписан от Николай Боев – бившият съветник и пресаташе на Бойко Борисов. От 29 май Боев вече не работи в Министерския съвет.

Поисканите заявки за пътувания на премиера, свързани с полети на „Авиоотряд 28", имали координационен характер, се казва в отговора, изпратен от „Дондуков” 1. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и „Авиоотряд 28"). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от деловодството на МС. „Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора.

Според юристи фактът, че писмените заявки до „Авиоотряд 28" не се архивират и пазят в МС, е признание за нарушение на закона и дори престъпление.

„Унищожаването на документи не по установения ред всъщност представлява престъпление по НК – смята адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов – Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание."

Кашъмов обясни още, че в 13-годишната практика по прилагане на Закона за достъп до обществена информация това е един от най-странните отговори, който е виждал. Не може никакво листче, което съществува в администрацията, да се унищожи просто така, а в случая с „Авиоотряд 28" самият устройствен правилник за дейността му ясно предвижда, че полетите се осъществяват с писмени заявки.

От bTv пратили допълнителни въпроси до МС. От отговорите, които трябва да бъдат получени в 14-дневен срок, ще стане ясно дали има основание за сезиране на прокуратурата.

Скандалът избухна на 15 август 2012 година. Тогава вестник „Преса” съобщи, че отборът на "Бистришките тигри" , чийто капитен е Бойко Борисов, е летял с правителствения самолет Ербъс до Варна, където е играл приятелски мач с участието именно на премиера. Министърът на транспорта Ивайло Московски призна, че информацията е вярна.

Сметката за полета била платена от депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Със същия полет пристигнали съперниците от футболен клуб "Чавдар" Етрополе. Срещата се е играла в края на юли на стадион "Тича" във Варна, а премиерът е ритал цял мач. "Преса" твърди, че причина за полета била загуба на премиера при игра на карти на вързано в Евксиноград. Бойко Борисов обещал да изпълни едно желание на съперника си – депутат от ГЕРБ. Победителят поискал премиерът да играе с "Витоша" Бистрица срещу "Чавдар" Етрополе, на който Емил Димитров е почетен президент.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.