Диана Ковачева: Съдебната охрана е само под покрива на съда

Съдебната охрана няма компетентност извън сградата на Съдебната палата, тъй като охраната в съда няма полицейски функции. Това коментира след заседанието на ВСС министърът на правосъдието Диана Ковачева по повод стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата на стълбите пред столичната Съдебна палата. Ковачева изтъкна, че около Съдебната палата има охранителни камери, които осигуряват запис на случващото се извън сградата, но „компетентността на съдебната охрана е до козирката на сградата”.

Министърът на правосъдието обясни, че още не се е запознала в писмен вид с искането на председателя на ВКС Лазар Груев за определянето на зони за сигурност около съдебните сгради в страната, но веднага след като го направи, ще сезира съответните институции, които имат отношение по този въпрос.

Диана Ковачева подчерта, че специално е обърнала внимание да бъдат проверявани всички, които влизат в съдебните палати, включително и магистратите, във връзка със зачестилите бомбени заплахи. Тя е била уверена от съответните служби, че всичко това се прави.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.