Десните приятели на Путин

Волен Сидеров не знае милост, когато реши да се гневи на Запада. Това пише в материала си Флориан Хассел в Süddeutsche Zeitung.  Откакто в България има супермаркети от веригата “Лидл”, бензиностанции на “Шел” и филиали на “Райфайзенбанк”, да не говорим за Световната банка и МВФ, страната е “поробена”, намира се в състояние на “колониална зависимост”. Така поне вижда нещата шефът на партия “Атака” Волен Сидеров: “След падането на Берлинската стена заживяхме с илюзията, че Западът ни желае само доброто. Това обаче се оказа заблуда – под прикрието на западната демокрация всички дойдоха при нас с една-единствена цел – да ни ограбват”, цитира “Зюддойче Цайтунг” думите на Сидеров.   Според Сидеров българските политици също носят вина за това положение. Неслучайно всички те редовно се отчитат пред американския посланик в София, твърди Сидеров: “Преди България беше под турско робство, а сега е поробена от олигархическата световна мафия” – разбирай: от САЩ и ЕС.
Рецептата на Сидеров гласи: повече полицаи, модерно въоръжение за армията, одържавяване на основните промишлени отрасли, часове по религия в училище и провеждане на референдум за излизането на България от НАТО и ЕС. За една страна обаче Сидеров винаги намира добри думи: “Ние, българите, се чувстваме традиционно свързани с Русия”, казва лидерът на партия “Атака”, без чиято благословия и подкрепа сегашното правителство едва ли щеше да управлява. А ако то се реши да подкрепи санкции срещу Русия, Сидеров обещава да направи всичко възможно, за да го свали от власт, посочва “Зюддойче Цайтунг”.
Каква е рецептата му – повече полиция, по-силна армия, национализация на ключови индустрии, религиозно обучение в училищата, както и референдуми за излизане от НАТО и ЕС.
Само за една страна Сидеров, който с основаната си през 2005 г. партия “Атака” стана важен фактор в българския парламент, намира добри думи:
“Ние, българите, сме традиционно свързани с Русия”.
Без толерантността на “Атака” през лятото на 2013 г. не би управлявало едно проруско правителство, а освен това в началото на април “Атака” също гласува за закон, който може да “промуши” газопровода на “Газпром” през България без надзора на ЕС, пише Зюддойче цайтунг. А ако България все пак одобри по-строги санкции на ЕС срещу Русия при по-нататъшна ескалация на кризата в Украйна, то Сидеров ще направи всичко за свалянето на това правителство.
Своите проруски послания “Атака” разпространява в най-бедната страна на ЕС с невероятно усилие за една малка партия.
В цялата страна огромни плакати рекламират с лика на Сидеров телевизонния канал на “Атака” – Alfa – лукс, който едва ли друга партия може да си позволи.
Много наблюдатели смятат, че Русия финансира Атака. Сидеров отрича това:
“Ние никога не сме получавали пари от Русия или руски компании, няма и да го направим”. “Атака” просто получавала пари от държавата, около 1,6 милиона евро на година.
Дипломат в София обаче не е убеден в това.
“Само рекламната кампания от последните месеци струва няколкостотин хиляди евро, да не говорим за разходите за телевизионния канал”. За него е ясно, че “Атака” оказва безусловна подкрепа на Москва, а лидерът на партията Волен Сидеров е гост там по специални поводи, като например по повод на 60-ия рожден ден на президента Владимир Путин в началото на октомври 2012 г. Тогава Сидеров е бил посрещнат от председателя на парламента Сергей Наришкин.  В рамките на украинската криза Путин често роптае срещу “управляващите сега в Киев националисти, неонацисти и антисемити русофоби”.  От години обаче самият Кремъл използва ултранационалисти и десни организации като политически инструменти, пише още германското издание.  В Русия Путин разреши още в края на 2003 г. на ултранационалиста (и сегашен вицепремиер) Дмитрий Рогозин да изгради дясната партия “Родина”.
Путин също така насърчи насочената срещу запада концепция за евразийска общност, която бе проектирана от ултранационалиста Александър Дугин. От 2010 г. насам Дугин ръководи факултета по социология в най-престижния университет на Русия – Московския университет “Ломоносов”. В Русия действат и радикални десни групи като “Руското национално единство” – в продължение на години с очевидно толериране или дори помощ от страна на тайните служби, казва Николай Митрохин от Изследователския център за Източна Европа към университета в Бремен.
“За Кремъл и вътрешните тайни служби десните радикали, които често са обучени на паравоенна дейност, са полезни, защото те споделят идеологията на руското величие и разширяване и могат да се ползват както в Русия, така и извън нея”.
Към тях очевидно спада и Павел Губарев, който в началото на март се самопровъзгласи за народен губернатор в източния украински град Донецк и започна да води кампания за преминаване на източната част на Украйна към Русия .  Губарев е член на “Руското национално единство” от 2002 г., както показват снимки и видеоклипове, събирани от Митрохин. В Донецк Губарев почти не е криел, че се ползва със защитата на руските тайни сили.  Междувременно Москва вече се отказва от всякакъв камуфлаж. На 15-и април например партия “Родина” се похвали, че след консултации със сепаратистите в Украйна партийни членове са заминали за Донецк, за да ги подкрепят и да издигнат там знамената на “Родина”.
В Европа Кремъл не използва за своите цели само лидера на “Атака” Сидеров, но и председателя на френската десница Мари Льо Пен или унгарската неофашистка партия “Джобик”, твърди Антон Шекховцов, който изследва десните екстремисти в Европа и техните контакти с Кремъл в University College в Лондон.
“Путин е наясно, че основните политически партии в Европа винаги ще го критикуват за липсата на демокрация или нарушенията на човешките права. Но десните радикали се съгласяват с авторитарния, социалноконсервативен държавен модел на Путин, те искат ЕС да стане по-слаб. И печелят подкрепа в страни като Франция и Унгария”, казва Шекховцов .
“Десните радикали са съгласни с авторитарния модел на управление на Путин”, допълва той. Освен “Атака” обаче той смята, че и “Йобик” и “Националният фронт” на Льо Пен получават финансиране от Москва.
Така например функционерът и евродепутат на “Джобик” Бела Ковач е следвал в Московския държавен институт по международни отношения – ковачницата на кадри за руски агенти и дипломати, и е поддържал тесни контакти с Москва.  В светлината на кризата в Украйна националистическите съюзници на Москва разпространяват пропагандата на Кремъл.
“Американски неправителствени организации са вложили 5 млрд. долара в екстремистки групи, като “Свобода” или “Прави сектор”, казва Сидеров.
“Новото украинско правителство заяви, че ще убива руснаци и евреи”, казва още той.   “Освен това Украйна е изкуствено държавно образувание”, смята Сидеров.
Формулировка, която на 9-и април използва и депутатът на “Джобик” Тамас Наги по време на заседание на Европейския съвет, докато бе облечен с тениска с надпис: “Крим по закон принадлежи на Русия”.Йобик, Националният фронт и “Атака” изпратиха и изборни наблюдатели по време на референдума на 16-и март, които нарекоха вота “100%-но съответствие на европейските стандарти”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.