Наводнени къщи след проливните дъждове

Наводнени къщи, увеличен обем на водни басейни, активизирани свлачища и залети пътища в цялата страна – това е равносметката след продължителните валежи в страната. За последните пет дни се е излял толкова дъжд, колкото за цял месец, отбелязват експерти от Националния институт по метеорология и хидрология.

Пред бедствено положение са в Монтанско, където в община Георги Дамяново седем села бяха откъснати от света, а жителите им останаха без електричество.

Третокласният път към планинските села Копиловци и Дълги дел е наводнен на три места и от сутринта пътят към тях е затворен. Доброволци и спасителни екипи се подготвят да изграждат временни диги с чували от пясък и камъни, за да може да се възстанови движението.

По думите на кмета на община Георги Дамяново Делян Димитров няма опасност за хората, но има наводнени къщи. Има риск обаче, да прелее един от язовирите в региона – Балова шума, чийто преливник вече е отворен.

Придошлите води на река Огоста са засегнали и десетки декари обработваема земя.

Продължителните валежи наводниха къщи във Видинско

„Получихме сигнали за наводнени къщи в селата Бела Рада, Ивановци и за наводнена къща от река Лом в село Арчар”, това коментира пред Фокус Димчо Горанов, началник на оперативен център в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Видин.

По думите му екипи на видинската пожарна работят по всички сигнали, а в село Дреновец работи и общинският щаб за защита при бедствия, сили на пожарната и полицията.

Поради обилните валежи река в близост до Лопушанския манастир е излязла от коритото си и е заляла три участъка от път. Нивото на водата достига до половин метър, съобщава АПИ. В момента се работи по възстановяване на дигата на реката.

Препоръчва се водачите на автомобили да се движат в участъка само при необходимост, с повишено внимание и с високопроходими автомобили.

Повишено е нивото на язовирите и реките в някои области заради дъждовете през последните дни.

Към момента обаче няма заплаха за населението в тези области, тъй като водните басейни имат достатъчно свободен обем.

Започва контролираното изпускане на язовир Копринка край Казанлък, който е пълен почти на 100% от обема си и има опасност от преливане, съобщава БГНЕС.

От общината предупреждават жителите в района и по поречието на река Тунджа, че е възможно да бъдат затворени пътищата, заради заливането им от реката. Продължителните дъждове доведоха и до затварянето на някои пътища, както и активизирането на свлачища.

От 10:00 часа временно е затворен за движение пътят Белоградчик – Орешец, поради нарушена пътна настилка, в резултат на обилните валежи. Водачите трябва да използват алтернативи маршрути през селата на Белоградчик.

Няколко свлачища са се активизирали и в Смолянско, допълва агенцията.

Допълнително затруднение за шофьорите представлява и падналият на места сняг.

Движението през прохода „Петрохан” е затруднено, поради снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.