Депутат предупреждава за социален проблем с ипотеките

Напрежението в банковия сектор срещу ипотечните кредити е голямо и не може да избягаме от тази тема. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на бюджетната комисия Петър Кънев в ефира на Нова телевизия. Той обясни, че този проблем не е толкова малък, колкото се опитват да го представят банкерите. „По тяхна информация в момента има 160 хиляди жилищни кредита. Над 30 хиляди от тях са необслужени или просрочени”, допълни Кънев.

Социалистът съобщи, че преди седмица е бил на среща с Асоциацията на банките в България и на нея са били предложени няколко неща. Той посочи, че на първо място е предложено да има извънсъдебен спор, не при омбудсман, а департамент или дирекция към Комисията за защита на потребителите. „Целта на тази нова дирекция е в нея да могат да бъдат решавани спорове между кредитополучателя и банката”, поясни Кънев. По неговите думи, друго предложение е евентуалната възможност кредитополучателя да има право да се премести от една банка в друга, при едностранно променяне на лихвата от страна на банката, без да се плаща наказателна лихва.

По негово мнение възможността проблемът да ескалира есента или зимата е голяма, тъй като „30 – 40 хил. семейства са в опасност да останат без жилище”. Той беше категоричен, че това не може да продължава до безкрайност и банките трябва да направят насрещния ход. „Банките трябва да разберат, че и те са част от проблема”, заключи Петър Кънев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.