Правителството призова ЦИК да освободи държаните под ключ в “Арена Армеец”

ЦИК изтегли номерата на бюлетините

След като медии показаха пълния организационен хаос при приемането на изборните книжа в “Арена Армеец”, където членове на РИК са държани заключени, а работата върви изключително мудно и видимо няма да приключи в следващите 24 часа, от пресцентъра на МС разпространиха позиция на правителството. Ето какво се казва в апела на изпълнителната власт към независимата ЦИК:

“Призоваваме Централната избирателна комисия да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им.

Има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, а ангажираните представители на ОИК да бъда викани последователно.

Без да оспорва независимостта на Централната избирателна комисия, правителството призовава за отношение на хуманност и се ангажира с пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората”.

Както вече съобщихме, пет жени, членове на РИК, са били откарани по спешност в болница. Твърди се, че има един или двама починали. Телевизия “Канал 3” показа, как членове на РИК скандират “Убийци” и “Оставка” и искат да напуснат залата, зарязвайки чувалите с бюлетини и изборни книжа.

На сайта на ЦИК, който от няколко часа работи нормално, няма никаква информация за ставащото в “Арена Армеец”.

По-рано днес зам.-председателят на АБВ Румен Петков призова ОИК-София спешно да назначи допълнителен персонал, за да се справи със ситуацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.