Даниела Бобева обвини ГЕРБ за кризата в строителния бизнес

Неплащането и неиздължаването от държавата при управлението на ГЕРБ доведо до сериозна криза в строителния бранш. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред участниците в провеждащия се в София дискусионен форум "Строителството през 2014 г. Европейските перспективи и предизвикателства пред икономиката и строителството в контекста на новия програмен период /2014 – 2020/".

Сред мерките за подобряване на бизнес средата на правителството вицепремиерът Даниела Бобева открои това, че държавата е започнала да се издължава на фирмите – става дума за един милиард лева. Бобева посочи, че значителна част от тези плащания са насочени към строителния сектор, особено по средства по обществени поръчки.

„Държавата започна да се издължава на фирмите. Този 1 млрд. лв. е към строителният сектор. Според анализ на БАН основният източник за задлъжнялост между компаниите се дължи от неразплащане от стране на държавата, а на второ място на общините. По отношение на местните власти има тепърва какво да се направи”, обясни Даниела Бобева. Според нея правителството се опитва да спазва 30 дневния срок за разплащане.

Работи се по намаляване на административната тежест на фирмите и гражданите. Бобева изнъкна, че облекчаването на процедурите е важен фактор, който ще ускори строителството и ефектът ще се покаже още през следващата година.

„Подготвихме промени в ЗОП. Правната рамка на обществените поръчки ще бъде радикално преусмислена. Всеки сектор е специфичен и това ще се отчете при търговете” каза още Даниела Бобева. Вицепремиерът увери, че занапред държавата ще подпомага за успешното участие на български фирми в чужбина.

 Форумът е организиран от Камарата на строителите в България. Освен вицепремиерът Бобева сред участниците са и министърът на регионалното развитие Даниела Терзиева, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, кметът на София Йорданка Фандъкова. Очаква се в дискусията да се включи зам.-председателят на ЕК Антонио Таяни, отговарящ за промишлеността и предприемачеството.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.