Управляващите имали план да подменят и променят ВСС

Висшият съдебен съвет няма за подаде оставка

Управляващите имат и вече работят по екшън-план за предсрочното прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС), разделянето му на две камари и избирането на нов ВСС, съобщи БГНЕС. Авторите на публикацията се позовават на източници от парламентарното мнозинство и твърдят, че информацията им е била потвърдена и от хора в магистратските среди. Предвиждало се да се направи невъзможно съществуването на ВСС в сегашния му вид, като за целта се планирала промяна в Закона за съдебната власт, а ако се наложи – и в Конституцията. За начало, веднага след парламентарната ваканция, ще бъде гласувана актуализираната Стратегия за съдебна реформа, която предвижда разделянето на ВСС на две камари – съдийска и прокурорско-следователска. Освен това вместо да е постоянно действащ орган, както е в момента, занапред ВСС щял да се свиква и да работи на сесии.

Желанието на мнозинството в парламента е реформата на ВСС да се случи, като се избегне промяна на конституцията, защото за нея са необходими минимум 160 гласа, което изглежда трудно осъществимо. Според БГНЕС депутати от ГЕРБ и най-вече от Реформаторския блок вече са правили сондажи сред народни представители от левицата. Целта им била на първо време БСП да гласува “за” Стратегията за съдебна реформа, което би била своеобразна гаранция и стъпка към формиране на конституционно мнозинство, което да осъществи самата реформа на практика.

Смята се, че министърът на правосъдието ще се възползва от очакваните остри критики в предстоящия доклад на ЕК за съдебната система, за да предложи промени в Закона за съдебната власт. Прогнозира се, че ако те минат в парламента, преди второто четене в преходните и заключителни разпоредби на закона ще бъде вкаран текст, който ще урежда преждевременно прекратяване на мандата на настоящия ВСС. Целта е следващият състав на “правителството” на съдебната система да бъде избрано по модела, предложен в съдебната стратегия, приета от това правителство.

Амбициите на управляващите били новият ВСС да бъде избран най-късно през лятото на 2015 г. и да започне работа през есента. Това обаче няма как да стане, ако бъде сезиран Конституционният съд и той постанови, че за подобни реформи е наложителна промяна в конституцията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.