Чехия временно отлага дострояването на АЕЦ “Темелин”

Временното правителство на Чешката Република няма намерение да взема стратегически решения. Това означава, че обявяването на резултатите от конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин” ще бъде отложено с месеци, а може и с година, счита „Wall Street Journal“, цитиран от atominfo.

На 25 юни 2013 година в Чехия започна да работи временно правителство начело с безпартийният политик ИржиРуснок, идейно близък до социалдемократите. Това беше предшествано от бурен скандал с обвинения в корупция на редица членове от предишния кабинет и последвалата оставка на премиера Петр Нечас и правителството

“Аз нямам намерение да вземам стратегически решения”, – заяви Руснок след встъпването си в длъжност. Особено, ако става дума за проекти, способни да зададат политическата ориентация на страната за дълъг период. Решението за обявяване на победителя в темелинския конкурс, безусловно, е от тях.

Практически е очевидно, че обявеният за септември срок за финализиране на конкурса за построяване на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темелин” няма да бъде спазен. На участниците ще се наложи да изчакат парламентарните избори, които трябва да се проведат през май 2014 година. Впрочем, наблюдателите не изключват възможността за предсрочни избори.

Президентът на Чешката Република Милош Земан се надява, че временното правителство ще просъществува не повече от три месеца. Има очакване, че решението за предсрочни избори ще се вземе през септември.

“Към този момент нищо не се е изменило”, – счита прес-секретаря на експлоатиращата организация CEZ Ладислав Криж. Той добавя, обаче, че в най-близко време може да станат ясни новите срокове на конкурса.

Руснок настоява, че разширяването на АЕЦ “Темелин” се нуждае от по-дълбок анализ, отколкото просто избиране на победителя в конкурса, основавайки се само на предложените икономически характеристики и изгодата от един или друг проект.

Темелинският конкурс ще стане най-големият в историята на Чешката Република. Освен това, в този момент това е единственият конкурс за строеж на ядрени енергобокове е ЕС.

За провеждането на конкурса отговаря компанията CEZ, обаче решението за избор на победителя трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията, най-голям от които е чешката държава в лицето на правителството.

Изданието напомня думите на Л.Криж, казани на 17 юни: “Трудно е да си представя приемането на окончателно

На финала в конкурса за дострояване на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темелин”участват чешко-руският консорциум „MIR.1200″ и американската компания „Westinghouse“.

През март 2013 година беше определен предварителният рейтинг на финалистите, на базата 100 бала. Компанията „Westinghouse“ получи оценка 80,0145, а чешко-руският консорциум – 66,515.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.