БСП редактира въпроса за референдума

БСП редактира въпроса си за референдума за Истанбулската конвенция и той звучи така: “Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?”

Никакво отстъпление от референдума, категорична бе Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание.

ПГ на ГЕРБ ще сезира КС с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията.

Това заяви председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Това искане основаваме на чл. 12, ал. 1, т.4 от Закона за КС. Смятаме, че то съответства на изискването на закона. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицира от НС“, обясни Кирилов.

„Произнасянето на КС ще даде водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, който ние продължаваме и смятаме, че той ще бъде полезен на обществото, за да формират всички участници в дебата правните си аргументи“, заяви той.

Смятаме, че КС ще отговори и на единия от критичните в дебата за съответствието с чл. 46, ал.1 от Конституцията, по отношение на брака като доброволен съюз между мъж и жена, каза още Данаил Кирилов.

Нямаме намерение да променяме конституцията, категоричен бе Кирилов. Не прехвърляме обществения или политическия дебат на КС, а искаме правното тълкувание, допълни той.

Той обясни, че ако КС обяви, че конвенцията противоречи на конституцията, то тогава има две хипотези: да се промени конституцията и да се приеме конвенцията; или да не се пипа конституцията, но да не се приеме конвенцията.

ГЕРБ няма да се откаже от християнските ценности, декларира и Тома Биков. Нямаме нито скрити, нино открити намерения за въвеждане на гей бракове, нито 3-и, 4-и или 5-и пол, допълни той.

Най-главната цел на конвенцията е да се справим с домашното насилие и да помогнем да се върнат християнските ценности в семейството, каза още Биков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.