Чавдар Георгиев: Съдебната реформа е слаба и БСП няма да я подкрепи

„БСП винаги е имала принципна позиция по предлаганата съдебна реформа – тя е слаба и няма да доведе нито до изпълнение на целите, които са заложени в стратегията, нито ще удовлетвори изискванията на ЕК. Няма да я подкрепим”. Това заяви пред BTV народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Той обясни, че в единственият до сега официален документ, докладът от януари месец, има определени тези на ЕК, свързани с ВСС. Георгиев подчерта обаче, че никъде в този доклад не са препоръчани на България предлаганите промени – разделяне на две колегии. „Според БСП тези промени не са необходими. Ако това стане ВСС ще се сведе до трима души – главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС и те сами ще определят какви ще са кадровите назначения, ще се капсулират прокурорската и съдебната колегия”, коментира депутатът от левицата. „Трябва да има реформа, но не тази”, категоричен бе той.

Чавдар Георгиев припомни, че в самото начало на тази реформа левицата е изявила готовност да се води диалог и да не се внасят тези предложения, но управляващите са отхвърлили това предложение.

„Сега те са в ситуация, в която или трябва насила да се опитат да прокарат своята реформа, или да се провалят”, заяви депутатът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.