Борисов прати на Цацаров благодарности и 135 стр. дописки

От мое име и от името на партията, която представлявам, искам да Ви благодаря за изнесената публична информация от разследването, което българската Прокуратура води по случая "Костинброд". Това пише лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. Писмото бе разпространено от пресцентъра на ГЕРБ в 14,41 часа – по-малко от час след края на 125-минутната пресконференция на ръководството на прокуратурата. Освен до Сотир Цацаров то е адресирано и до ОССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Алианса на либералите и демократите в Европа, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Централната избирателна комисия.
"Удовлетворени сме от волята, която Прокуратурата проявява, за информираност и прозрачност при разследванията си. Това е важно, както за всички български граждани, така и за международната общност, която наблюдава процеса по провеждането на парламентарните избори. Това беше важно и за авторитета на всички български политически партии, участвали в изборния процес", пише Борисов.

По повод казаното на днешната пресконференция от Цацаров, че ГЕРБ се е припознала като адресат на обвиненията за отпечатването на 350 000 нелегални бюлетини, Борисов изпраща на главния прокурор 135 страници с публикации от български и международни електронни медии, "които в деня за размисъл преди изборния ден нанесоха сериозни внушения и обвиниха индиректно ГЕРБ в манипулация на изборите".

"Внушенията бяха още по-мощни в заглавията на първите страници на вестниците в самия изборен ден на 12 май. Надявам се въпреки Вашата натовареност да успеете да се запознаете в подробности със съдържанието на публикациите и да се убедите сам, че не става въпрос за самоприпознаване, а за директни обвинения, които бяха хвърлени върху авторитета и имиджа на Политическа партия ГЕРБ и мен самия, като нейн председател", пише още Борисов.

Той уверява главния прокурор, че лично, както и партия ГЕРБ, стоят твърдо зад действията и професионализма, с който българската Прокуратура работи и отстоява своята независимост.

"Не веднъж съм заявявал, и категорично стоя зад това, че българските институции, в това число и прокуратурата, не бива да бъдат използвани за користни цели и в услуга на определени интереси.

Призовавам всички политически партии да запазят авторитета и независимостта на институциите в страната. Убеден съм, че те трябва да работят в услуга на обществото. И за това призовавам партиите да сложим край на компроматните похвати в българската политика", призовава Бойко Борисов.

Той заявява, че "използването на компромати и анонимки не е в стила на ПП ГЕРБ. Никога не сме го правили и няма да се изкушим да посегнем към този похват, посочва Бойко Борисов.

"В заключение, адмирирам Вашата воля Прокуратурата да стигне докрай в разследването на всички сигнали за престъпления, за които е сезирана. Убеден съм, че истината е най-силният ми аргумент, от който съм се ръководил и ще продължа да се ръководя", пише Борисов в писмото, копие от което е изпратено и до ЦИК, до Европейската комисия и до много други европейски институции.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.