Борислав Сарафов : Цветанов не е „свещена крава“ за прокуратурата

"За прокуратурата не съществуват свещени крави. Ако бъдат налице данни, за когото и да било да е извършил престъпление, прокуратурата ще предприеме необходимите действия", заяви в сряда зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Сарафов бе попитан защо са повдигнати обвинения само на служители от Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), но не и на главния секретар на МВР Калин Георгиев и на Цветанов, които пряко отговарят за реда за използване на СРС-та. „Засега бившият вътрешен министър е свидетел“, уточни зам.-главният прокурор. По думите на Сарафов, Цветанов не е представял пред разследващите никакви данни за тайни общества в прокуратурата, нито пък за злоупотреби, извършени от обвинителите, проверяващи подслушването в силовото ведомство, каквито изявления направи миналия петък от Видин. Тогава ексминистърът директно намекна, че образуването на разследване за подкуп срещу впоследствие отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров е инспирирано от

тайни общества в държавното обвинение

без обаче да уточни какво има предвид. "Искам да задам въпроса дали има тайни общества в съдебната система, които могат да генерират всичко това, което се случва в момента и дали някой може да е подвластен на политически партии и дали тези, които проверяват в момента, не е имало информация в службите за техните безобразия, които са правили през всичките тези години", гневно реагира Цветанов преди пет дни.

След вчерашните си близо 8-часови разпити по разследванията срещу Флоров и за СРС-тата обаче той категорично отказа да поясни думите си. Вместо това риторично запита репортерите дали това, че прокуратурата се интересува от изявленията му по време на предизборната кампания, не означава, че тя се включва в политически процеси. По този повод Сарафов коментира в сряда, че обвинителите не могат да избират момента за образуване на дела, а работят, когато имат сигнал.

Не може да изчакаме да приключи предизборната кампания

кратко заключи зам.-главният прокурор. Във връзка с делото за подкуп срещу Флоров, Сарафов заяви, че колегите му са установили, че за последно компрометиращите го разработки "Мавър", "Араби", "Алчния" и "Високия" са били вадени от архива в МВР на 7 март т. г. Кой се е интересувал от тях обаче зам.-главният прокурор не уточни. "Обвинение не е повдигнато на Станимир Флоров, а е образувано досъдебно производство срещу него на базата на четири оперативни дела и други данни, които са налични в прокуратурата.

 

 

 

 

 

Фрапиращи нарушения при случайния принцип на разпределение на делата

са извършвани системно в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Това сочат резултатите от проверката на Инспектората на Върховната касационна прокуратура, направена в столичното следствие. Установено е, че в периода 2009 – 2013г. липсва ефективен контрол върху служителите, които трябвало да работят с програмата за разпределение на делата, посочи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Акцентът на установените нарушения пада върху мотивите, с които следователите са отказвали да работят по дадено разследване. Екипът е извършил задълбочена проверка на начина на разпределение на всички дела в посочения период, а отбелязаните нарушения бяха определени като меко казано „драстични" и „смехотворни".

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.