Ексминистър: Всички във ВМА знаеха за частната клиника

Цялата Военномедицинска академия знаеше за частната клиника. Това заяви бившият министър на здравеопазването порф. Радослав Гайдарски пред bTV във вторник. Той бе в студиото, за да коментира разследването на телевизията, от което става ясно, че началничката на клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина е била в същото време собственик на частна клиника по дерматология, разположена като наемател на територията на ВМА, а ръководството на военната болница е позволявало загубите на частната клиника дасе поемат от бюджета на ВМА.

Проф. Разослав Гайдарски разказа, че за “съжителството” на частната клиника с държавната болница е сигнализирано многократно, но новото е, че разходите за клиниката по дерматология са били за сметка на ВМА, а приходите от дейността й са отивали в частни джобове.

„Не мога да говоря за политически чадър, но много хора са знаели и е сигнализирано. Ако това се докаже, не става въпрос да се накаже само Стоян Тонев (началник на ВМА по онова време, а сега депутат от ГЕРБ и шеф на Здравната комисия), а по веригата от Министерство на отбраната. Защото да източиш 12 милиона за една единствена клиника в болницата, да се иска само оставка е малко”, коментира още Гайдарски с уговорката, че е приятел с ген. Стоян Тонев, но не може да каже дали е корумпиран.

Според Гайдарски трябва да се види къде отива разликата между разходи и приходи от клиниката, защото това са „10-12 милиона държавна пара”.
Професорът твърди, че във времето, в което е бил министър, ВМА не е имала никакви задължения, а проблемите в лечебното заведение са започнали през 2009 година. Гайдарски обясни, че министърът на здравеопазването няма отношение към финансовите и административните дела на ВМА, тъй като те се контролирали от подчинени на Министерството на отбраната структури.

Д-р Емануил Найденов от Асоциация „Млади лекари за ново здравеопазване“, заяви, че „тези схеми съществуват от години”.

Той опонира на твърдението на Гайдарски, че по време на тройната коалиция в болницата не е имало проблеми, тъй като са изчезнали всички договори за обществени поръчки. Бившият министър пък отговори, че това е въпрос към ген. Стоян Тонев.

“Мен ме учудва, че нито една от казионните институции, включително и Българският лекарски съюз, не застана с ясна позиция. Аз съм на мнение, че става дума за някаква схема. Тези мениджъри са изградили сегашните схеми”, коментира Найденов. Според него е нонсенс Тонев да иска проверка от прокуратурата, при положение че одитът на Министерство на отбраната е направен по поръчка на именно на военното обвинение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.