Борислав Сарафов е отменил дрескода в Специализираната прокуратура

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е отменил със своя заповед дрескода за магистратите и служителите в Специализираната прокуратура, наложени им от техния административния ръководител Светлозар Костов, съобщава сайтът „Правен свят”. И съобщава твърде любопитни подробности за отменения кодекс на правилното облекло, които си струва да бъдат научени.

Прокурорките и служителките в Специализираната прокуратура да не си позволяват нокти по-дълги от 3 мм, а още по-малко – лакирани с ярък лак. Такава забрана е наложил на 12 юни шефът на Специализираната прокуратура Светлозар Костов в специални правила за делово облекло, изготвени от него. В документа не се уточнява дали тази забрана важи и за ноктите на краката през лятото.

Гримът на дамите трябва да бъде семпъл, като не се допуска ярко червено червило. Аксесоарите могат да бъдат до 5 на брой (в това число чанти, бижута, колани, брошки и други). Не само това, но и те не бива да са ярки, да издават силен звук, да са с рекламни надписи или с емблеми.

Прокурорките и служителките трябва да са с чорапогащи – това става ясно от правилата, където не е предвидена опция да се носят чорапи, а само чорапогащи (неизвестно как би могъл да се осъществи контролът върху тази подробност). Те трябва да са гладки, черни или бежови. Цветовете на дрехите, както на мъжете, така и на жените от Спецпрокуратурата не могат да бъдат различни от черен, сив, син, кафяв, бял или бежов, като последният се разрешава само през лятото.

В правилата се казва още, че панталоните трябва да покриват токчетата, ризите трябва да са с дълъг ръкав, а през лятото се допуска и къс, но в никакъв случай блуза без ръкави. Вратовръзката за мъжете е задължителна.

Полите и роклите трябва да са с дължина до средата на коляното. Обувките на мъжете трябва да са класически затворен модел, а за жените се допуска петата да е отворена. И за двата пола прическата трябва да е семпла, а за жените има и допълнително ограничение – не се допуска ярък цвят.

Изключение от забраната се допуска само по лекарско предписание или за бременни жени.

В заповедта към правилата Светлозар Костов задължава прокурорите да са с тоги при участието им в съдебни заседания (това е задължение по Закона за съдебната власт и всички магистрати го знаят – б.а.). Въвеждат се и правила тогите да се обличат в кабинетите, а не по коридорите, тоалетните или в съдебните зали. Костов забранява прокурорите да пушат докато са с тоги. А на всички магистрати и служители е забранено да носят дрехи и обувки в ярки цветове; спортни дрехи и обувки, сандали и джапанки; дрехи или обувки с фирмени и рекламни надписи или емблеми; дрехи, които описват или разголват преднамерено тялото.

Не е ясно дали прокурори и служители са се оплакали, но правилата и заповедта на Светлозар Костов са стигнали до ръководството на прокуратурата. На 18 юни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е отменил заповедта и правилата на Костов като унизителни за магистратите и служителите, както и с аргумента, че навлиза остро в личната им сфера.

„Правен свят” публикува и факсимилета от правилата и заповедта на Светлозар Костов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.