Бонев и Атанасов: Документите за Флоров са истински

Разпространените в сряда над 300 страници със секретни документи за разработка, касаеща незаконни действия и обвързаности от страна на настоящия шеф на НСБОП Станимир Флоров са автентични, твърди бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев пред ПИК. Същото казва и ексшефът на контраразузнаването Атанас Атанасов. Бонев и Атанасов са работили в МВР точно по времето, от което са датирани повечето от документите за Флоров.

„Документите са автентични са, защото помолих журналистите да ми ги препратят в същия вид, в който са ги получили. На разпечатките за специалните разузнавателни средства, които са до декември 1999 г., докогато бях вътрешен министър, виждам мои резолюции и на Атанас Атанасов, с указания да бъде обхванат целия кръг от полицаи, за които е имало данни, че са корумпирани”, казва Богомил Бонев. Попитан защо и двете разработки срещу Флоров завършват с мнение за прекратяване, Богомил Бонев посочва, че информацията, която се е получавала към онзи момент, е била достатъчна за дисциплинарно уволнение на Флоров, но не и за осъдителна присъда след това. По думите на Бонев „причината да не се пристъпи към уволнение е, за да се обхване целия кръг от лица и да се достигне до сериозно разкриване на по-сериозна група”. Именно за това Бонев подписал за използване на СРС спрямо Флоров, без да уведоми тогавашния шеф на НСБОП Кирил Радев.

На свой ред бившият шеф на НСС Атанас Атанасов казва:”Нямам спомен за конкретната разработка, защото по него време имаше доста сходни случаи по които работеше моята служба. Документите ми изглеждат автентични, защото определени атрибути, имена на служители и подписи съвпадат”.

Това, което сега се вади са дребни негови неща, но те обаче са показателни, че още в началото на кариерата си Флоров е бил склонен да играе извън правилата, казва Атанасов. По думите на генерала „развръзка по този и сходни случай може да има само, ако Цветанов не е във властта. Цветанов и днес продължава да бъде вътрешен министър, а Флоров му е дясната ръка и фактически той ръководи министерството зад гърба на преводачката Петя Първанова”.

Според Атанас Атанасов при управлението на Цветанов, ГДБОП се е превърнал в инструмент за рекет върху бизнеса за пълнене на черната каса на ГЕРБ.

 

На снимката: Станимир Флоров, Цветан Цветанов и певецът Веселин Маринов правят сутрешното си кросче в КК "Албена", пазени от охраната на Цветанов

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.