България иска още 500 млн. евро за инфраструктура от 2014 до 2020 г.

България ще иска допълнително 500 млн. евро за инфраструктура в периода от 2014 до 2020 година, съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел, предаде БНР. Там се провежда среща на лидерите на 15 страни от Евросъюза.

Срещата се провежда на фона на продължаващи преговори и негативни прогнози за следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз. Ето как вижда премиерът възможните варианти за България: „Най-неблагоприятното, което може да се случи, е да вземем толкова пари, колкото досега. Или ако не мине тази финансова рамка да бъдат намалени. Ние разбира се ще се борим да получим още от към 500 млн. някъде евра за инфраструктура”.

Разбираме богатите държави, държавите-донори. Те си имат своите вътрешни проблеми, но кохезионната политика помага на цяла Европа, не само на определени страни, каза още Бойко Борисов. По думите му,  България, която усвоява евросредствата предимно за инфраструктура и административен капацитет е пример в това отношение, защото „Стоките и товарите, които идват от европейските страни по магистралите, по жп линиите, по мостовете, по естакадите отиват за Азия, Африка, на различни континенти.”

До края на следващата година страната ни ще успее да усвои всички средства, които ни се полагат от сегашната финансова рамка, увери още премиерът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.