Бедните работещи в България

Нископлатените у нас се трудят срещу 3,7 евро на час, а в Европа тази хора работят за 23,7 евро на час. У нас застрашените от бедност работещи са 600 000 души.
Това съобщи социалният министър Хасан Адемов на международна конференция на тема “Работещите бедни – синдикални политики в подкрепа на най-уязвимите на пазара на труда”, организирана от КТ “Подкрепа”.
Министърът съобщи, че България е поела ангажимент техният брой да намалее с 260 000. По думите му най-действеният инструмент това да се случи е минималната работна заплата (МРЗ).
“За последните 5 години минималната работна заплата е нараснала с 41 на сто.
През следващите две години тя трябва умерено да нараства с по 40 лева на година”, каза Адемов и допълни, че социалното министерство предлага методика за определянето й, но не среща подкрепа от работодателите и Министерството на финансите.
Ние ще настояваме размерът на МРЗ да се определя по обективни критерии – производителност на труда, средна работна заплата, линия на бедност, така че я да расте с прогнозните 40-50 лева на година”, подчерта Адемов. С толкова ще нарасне тя и през тази година, каза още той.
Лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев директно обвини работодателите за ниските нива на заплатите. “Казвате, че производителността на труда е ниска, че трябват нови технологии, но вместо да инвестирате спестените от осигуровки и данъци пари в технологии, вие си купувате ламборгинита, мерцедеси, харчите за фолкпевици, ядене и пиене!”.
Тренчев обяви, че 82% от мениджърите в България, от които се иска да организират ефективен трудов процес, са без висше образование.
“В България работодатели са хора, които не могат да четат и пишат, но придобиха невероятна собственост, която нарязаха на скрап.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.