Български ресторант посрещна премиера Орешарски във Виетнам

Няколко часа след кацането си във Виетнам министър-председателят Пламен Орешарски, съпругата му и придружаващата ги делегация присъстваха на откриване на български ресторант във виетнамската столица. Макар че има повече от 20 000 виетнамци, които са се върнали от България и доста от традиционните ястия са сравнително добре познати тук, „София” е първият български ресторант във Виетнам, съобщи Дарик радио.

„Идеята дойде след разговор с моя съдружник, който е виетнамец, но е живял в България повече от 16 години”, разказа основателката на ресторанта – българката Жени Желязкова, която от две години живее в Ханой: „Искахме да създадем един малък кът далеч от родината, но скъп за нас и за всички българи, които живеят в Ханой и във Виетнам. А и тези виетнамци, които са завършили в България, си спомнят с умиление и сълзи на очите за страната ни”, цитира посрещачите Дарик. Радиото има свой пратеник във Виетнам.

В ресторанта се предлагат традиционни ястия като шопска салата, мусака, таратор.

В рамките на тридневното посещение на Пламен Орешарски във Виетнам, чиято официална част започва в понеделник, са предвидени срещи с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг, с председателя на Народното събрание Нгуен шин Хунг и с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг. Във вторник българската делегация ще отлети за град Дананг, където ще бъде открит съвместен българо-виетнамски бизнес форум, а в сряда премиерът ще направи посещение в текстилна фабрика в град Хюе.

Веднага след пристигането си в Ханой Пламен Орешарски се срещна с виетнамски граждани, които са учили и работили в България. Над 22 000 виетнамци са работили в България, над 6000 са правили своите следдипломни квалификации в страната, а над 2500 са възпитаниците на висши училища.
арик

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.