Андрей Ковачев: Корупцията не е запазена марка на България

В пленарната зала на ЕП в Страсбург се проведе дебат, посветен на Механизма за сътрудничество и проверка: методология, настоящо прилагане и бъдеще, дейно участие в което взеха българските евродепутати.

В изказването си Андрей Ковачев посочи, че  корупцията, организираната престъпност и проблемите със съдебната система съвсем не са запазена марка на България и Румъния. "Затова в България все по-често и по-силно се чуват гласове, които казват – оставането на този механизъм е дискриминация за нашата страна. Още повече, че някои страни обвързват абсолютно необосновано влизането в Шенген с оценките от доклада по Механизма". Д-р Ковачев е категоричен, че ако продължи, подобна процедура, би трябвало да съществува за всички страни – членки, а не само за две от тях.

Мария Габриел настоя за ясна стратегия за излизане от механизма. "Той донесе позиви за законодателна рамка, за развитие и прилагане на съответните политики, за по-голяма прозрачност. Днес обаче се усеща, че този механизъм се е изчерпал", подчерта Габриел. Тя също е на мнение, че "принципът на равнопоставеност между всички страни – членки на ЕС изключва съществуването на такъв тип механизъм спрямо само две от тях."

С оглед неговото бъдеще, Моника Панайотова очерта три основни момента, които биха били добра база за ЕК да пристъпи към изготвяне на Стратегия за пълно отпадане на действието на този механизъм (Exit Strategy): "1. Възможността за налагане на предпазна клауза вече не съществува, поради изтичане на 3-годишния период, в който можеше да бъде наложена. Така механизмът губи първоначалното си предназначение и се превръща в неефективен инструмент; 2. Все по-често механизмът бива използван за вътрешнополитически дебати или за налагане на допълнителни условности от определени страни-членки; 3. От 2013 г. ЕК стартира нова инициатива за европейски антикорупционни доклади."

С безпрецедентна критика за Механизма за сътрудничество и проверка се обърна евродепутатът Илияна Йотова към ЕК, съобщиха от офиса на евродепутата. Според евродепутата Илияна Йотова – ЕК налага двойни стандарти при оценката за борба с корупцията при държавите-членки. "Има двойни стандарти – оценявате България и Румъния в момент, в който Франция се тресе от скандала „Бетанкур”, в който президентът на Германия си подава оставка заради корупция, а за днешната ситуация в Испания – да не говорим. Този механизъм и инструмент не работи, защото критериите за оценка не са ясно дефинирани от страна на Комисията. Защото всеки път Комисията поставя нови критерии, а оценките си противоречат с предишните". Това заяви Илияна Йотова пред eврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, по време на дебата за бъдещето на Механизма за сътрудничество и проверка, състоял се късно снощи в Европейския парламент в Страсбург. София и Букурещ са оценявани по Механизма за сътрудничество и проверка от 2007-ма година насам, когато механизмът беше поставен като условие за присъединяване в ЕС. Следващият доклад на ЕК за България по механизма се очаква в края на годината.
"Смятам, че този механизъм е изчерпан. Надявам се, че скоро ще имаме ново европейско антикорупционно законодателство, за което ще работим всички", заяви Илияна Йотова, която е член на комисия "Антимафия" в ЕП. Тя визира доклада, предлагащ законодателна рамка на европейско ниво за борба с корупцията, организираната престъпност и прането на пари на територията на целия ЕС, който ще бъде готов до месец септември. Още повече, ЕК вече изготви Механизъм за периодична оценка на антикорупционни усилия в рамките на ЕС.
Според Илияна Йотова, Механизма за сътрудничество и проверка е превърнал България и Румъния в прицел на евроскептиците, които не искат нито Шенген, нито Европа. Българският представител в европейската левица даде за пример поредното изказване на английския й колега Найджъл Фарадж, който по-рано през деня нападна за пореден път отварянето на границите за двете страни.
Макар да няма правна връзка между механизма и разширяването на Шенген, някои държави членки в ЕС настояват, че за приемането на София и Букурещ в пространството без гранични проверки са необходими "поне два последователни положителни доклада".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.