Ципрас призова гърците да гласуват с „Не“ на референдума

Референдумът, който ще се проведе в неделя в Гърция, не е за излизане от еврозоната. Гласуване против предложенията на кредиторите е решителна стъпка към по-добро решение. Вотът на избирателите е по-важен от решенията на правителството.

Това изтъкна гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение към гръцкия народ. Според лидера на СИРИЗА е лъжа твърдението, че гласуване с „Не“ в неделя ще доведе до изхвърляне на Гърция от еврозоната. Освен това Ципрас заяви, че опитите да задушат страната чрез потискане на банковата й система не е приемлив, визирайки решението на две от най-големите международни рейтингови агенции да обявят четирите най-големи гръцки банки в частична неплатежоспособност.

Ципрас благодари на гръцкия народ за хладнокръвието, което демонстрира в тези трудни за Гърция времена и увери, че заплатите и пенсиите в страната няма да бъдат блокирани. По думите на премиера „мерките за строги икономии трябва да спрат, тъй като те не изход от кризата и този подход вече се е провалил“.

Часове преди телевизионното обръщение на Циплас, Европейската комисия обяви за безсмислен въпроса от предстоящия в неделя в Гърция референдум, защото с него се търси оценка на спасителната програма, която изтече окончателно в 24 часа на 30 юни.

Все още искаме да постигнем споразумение и да помогнем на Гърция, вратата за преговори по нова програма остава отворена, заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Той коментира, че финансовата обстановка в Гърция днес е много по-лоша отпреди седмица, което е ипо-сложна основа за началото на преговори по нова програма. Домбровксис посъветва държавите от еврозоната да не правят нищо, преди да бъде изяснено решението дали ще има нова програма.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.